Nyheter PERSONALFÖRMÅNER

Friskvårdsbidrag vanligaste personalförmånen

Det verkar vara stor variation på personalförmånerna för branschens anställda. Det visar en enkät som Hotellrevyn gjort.

Publicerad 25 mars 2024
Friskvårdsbidrag vanligaste personalförmånen
Friskvårdsbidrag och rabatter på kost och logi är vanliga förmåner. Foto: Colourbox

Hotellrevyn kontaktade 15 större arbetsgivare inom hotell och restaurang för att se vilka förmåner de anställda får utöver kollektivavtalet. Sju av dem valde att svara.

Inga friskvårdstimmar – men friskvårdsbidrag

Ingen av arbetsgivarna som svarade erbjuder sina anställda möjligheten att gå i väg och motionera på arbetstid, men de flesta har någon form av friskvårdsbidrag.
Det kan till exempel användas till att betala gymkort och andra aktiviteter som har med motion eller avslappning att göra.

Friskvårdsbidraget är skattefritt och kan som mest ligga på 5 000 kronor per år.
Hos de stora arbetsgivarna i branschen verkar 2 000 kronor om året vara standard, men Scandic erbjuder 3 000 kronor. Samma hotell låter sina anställda träna gratis i gymmen på hotellen, medan andra arbetsgivare erbjuder rabatt på stora gymkedjor.

Personalrabatter poppis förmån

Det är också vanligt med förmånliga personalrabatter på varor och tjänster inom det egna företaget. Ibland får även familj och vänner billigare priser.
Många arbetsgivare erbjuder också rabatter på till exempel resetjänster och glasögon.

På Sodexo får alla medarbetare som vill en betald volontärdag per år.

Bonus mest för chefer

Bonus verkar mest vara för personer i ledningsposition.
Men Ikea har ett prestationsbaserat bonussystem där varje enhet belönas om de uppfyller sina mål. De som har arbetat över fem år på Ikea får också en extra årlig pensionsavsättning.

Billigare kaffe

Espresso House sticker ut i jämförelsen eftersom de inte har friskvårdsbidrag. Den enda förmånen de erbjuder sina anställda är personalrabatt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här