Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så kan du minska risken för listeria

Ovanligt många har infekterats av bakterien listeria i vinter. Den som jobbar på restaurang bör vara extra noga vid hantering av risklivsmedel, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Publicerad 27 februari 2014

Sedan oktober förra året har 60 personer drabbats av infektion på grund av listeria. De smittade har varit sköra, äldre personer. Tolv av dem har dött, men det är oklart om det är bakterierna som har orsakat dödsfallen.
Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten håller på att undersöka var smittan kommer ifrån, och misstänker smörgåspålägg med charkprodukter. I vanliga fall finns smittan oftast i vakuumförpackad rökt och gravad lax, samt i mögel- och kittostar.

Listeriainfektion är i första hand farligt för gravida, äldre, samt personer med nedsatt immunförsvar. Livsmedelsverket uppmanar grupperna att undvika riskprodukter.
Restauranger och andra matställen ska som alltid följa hygienrekommendationer och hålla kylvaror tillräckligt kallt, säger Åsa Rosengren på Livsmedelsverket.
– Livsmedlen ska inte frysas, men det är viktigt att ha det tillräckligt kallt eftersom risken för bakterietillväxt ökar med varje grad. Ett råd är att ta fram lite i taget av de känsliga produkterna.

Det är än så länge oklart var smittan kommer ifrån. Livsmedelsverket analyserar bakteriestammar som har hittats i livsmedel eller på anläggningar som producerar livsmedel.
– Restauranger som vill vara helt säkra kan se till att hetta upp livsmedel vars hållbarhetsdatum närmar sig, i stället för att duka upp dem på frukostbuffén, råder Åsa Rosengren.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här