Nyheter ARBETSMILJÖ

Restaurangers arbetsmiljö ska inspekteras

Nu inleder Arbetsmiljöverket en stor inspektionsinsats för att minska belastningsskadorna. Restaurangbranschen hör till dem som inspekteras – per telefon.

Publicerad 5 oktober 2020
Restaurangers arbetsmiljö ska inspekteras
På pubar är det ett tungt moment att hantera ölfat. Foto: Mostphotos

Det behövs ökade kunskaper om belastningsskador bland arbetsgivare, anställda och skyddsombud, menar Arbetsmiljöverket. Därför ska de nu inspektera omkring 1 350 arbetsplatser för att ta reda på om de sköter sitt förebyggande arbete.

Restauranger med fler än tio anställda ska granskas.
–  Det kommer att vara alla typer av ställen, såväl lunchrestauranger som ölpubar. De utvalda arbetsställena har inte inspekterats sedan 2016, säger Heli Aarnipuro på Arbetsmiljöverket.

Heli Aarnipuro
Heli Aarnipuro. Foto: Arbetsmiljöverket

Mycket i restaurangarbetet kan leda till belastningsskador, säger hon.
– I kök kan det vara tunga lyft av matvaror. Pubarna har ölfaten som ofta ska baxas in i något utrymme långt ner, i böjda och vridna ställningar. Även servering med tunga tallrikar frestar på.

På grund av covid-19 kommer inspektionerna att göras per telefon. Inspektörerna kan begära in handlingar som visar att det görs förebyggande arbete för att minska risken för belastningsskador. Heli Aaarnipuro tror att det kommer att fungera bra, även om det blir annorlunda.
– Våra inspektörer brukar gå runt lite som på en skyddsrond. De har vana ögon och upptäcker saker. Nu blir det i stället en dialog där de frågar om risker, åtgärder, sjukskrivningar och tillbud. Det kan bli mer pedagogiskt på ett sätt.

Det här krävs

  • Identifiera risker för belastningsskador på arbetsplatsen.
  • Undersöka riskerna och göra en riskbedömning.
  • Göra något för att minska riskerna och dokumentera hur det går.
  • Informera och utbilda om hur arbetstagarna arbetar säkert.
 

Belastningsskador kan se olika ut för kvinnor och män, även när de har samma yrke, påpekar Arbetsmiljöverket.
– Inom restaurang är det till exempel vanligare att kvinnorna är kockar inom storkök och männen på kvällsöppna restauranger. Man kan fundera på vad det innebär för belastningen, säger Heli Aarnipuro.

Övriga branscher som ingår i inspektionen är bland annat handel, bilverkstäder, flyttfirmor och tillverkningsindustri. Inspektionen är en del av en större EU-insats.

Inspektionerna görs under de närmaste två veckorna.