Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Restaurangchef dömd till dagsböter för elolycka

Chefen var på semester. Ändå styrde han jobbet över telefon. Därför döms han för en elolycka då ett restaurangbiträde var nära att dö.

Publicerad 18 mars 2011

Olyckan skedde för snart fem år sedan på en McDonaldsrestaurang vid Hötorget i Stockholm. Påfyllaren till en fritös fungerade inte. Då bad arbetsledaren biträdet om hjälp. Han såg att maskinen var strömlös och ringde restaurangchefen, som var på semesterresa med familjen.

Chefen sade till honom att ställa undan maskinen. Men i stället undersökte biträdet stickkontakten och såg att den var sönder. Han trodde att han lätt kunde laga felet. Därför ringde han chefen en gång till. Och då gav chefen honom lov att laga kontakten.
Men biträdet kopplade fel. Maskinen blev strömförande. Han fick en elstöt och hjärtat stannade. En arbetskamrat räddade hans liv.

Chefen åtalades för olyckan, men friades av tingsrätten.
Hovrätten dömer honom däremot för att ha vållat biträdets kroppsskada.
Hovrätten anser att även om biträdet inte förstod hur farligt det var att laga kontakten, så måste chefen ha förstått det. Ändå frågade han inte rent ut om biträdet visste hur han skulle göra det.

När biträdet ringde andra gången var chefen stressad. Han skulle just gå iland från färjan till Helsingör och hade sin tvååriga dotter att hålla reda på. Men det är ingen ursäkt, anser hovrätten. Chefen valde själv att svara i telefon och uppmanade dessutom biträdet att försöka göra något åt elfelet. I stället borde han ha sagt till honom att inte röra maskinen. Därför var chefen skuld till olyckan.

Chefen döms till 120 dagsböter. Han ska också betala 26 400 kronor plus ränta i skadestånd för sveda och värk.
Olyckan skedde i arbetet. Därför döms även restaurangbolaget att betala 400 000 kronor i företagsbot.

Kammaråklagare Gunnar Jonasson är nöjd med domen.
– När det var problem brukade man kontakta chefen, även om han inte var i tjänst. Han hade kunnat säga till att han inte tog emot samtal när han hade semester. Men det gjorde han inte. Och då tog han befälet och ansvaret, säger han.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.