Smått är gott. Våra julsmakande tapas gör det lätt att äta med måtta och bli lagom mätt.
Många av oss blir som galna och köper på oss för mycket av allt, bara för att så har det alltid varit. I själva verket är det både oetiskt och miljöovänligt.
Så varför inte vända på steken? Strunta i frossandet i år, låna från spanjorerna och gör ett gäng små snabba och söta jultapas i stället. Se gärna till att välja riktigt bra råvaror och sålla en extra gång bland favoriterna. Då får du mer tid att ägna dig åt det som julen borde handla om – att umgås och koppla av. Se recepten här nedan som inspiration till en enklare jul. Plockmat är mysmat.
Julstrut med sellerikräm
4 – 6 portioner
- 1/2 huvud rotselleri
- 2 äpplen
- 1/2 dl majonnäs
- 1 dl crème fraiche
- 1 msk julsenap eller skånsk senap
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk citronsaft + rivet skal
- 1 msk riven pepparrot
- nymalen svartpeppar
- tunna skivor julskinka eller annan skinka och/eller mjukt tunnbröd för vegovariant
- krasse
Skala och riv rotsellerin och äpplet eller skär i tändsticksstora stavar.
Häll sellerin i kokande lättsaltat vatten och förväll i en minut. Spola med kallt vatten, pressa ut vätskan och låt rinna av ordentligt i durkslag. Blanda med majonnäs, crème fraiche, senap och citronsaft, rivet skal och pepparrot. Smaka av med salt och peppar.
Skär tunnbröden i tårtbitar om du vill göra en vegetarisk variant. Lägg en klick sellerikräm på varje skinkskiva eller tunnbrödsbit. Rulla strutar.
Doppa den fyllda änden i klippt krasse. Arrangera på uppläggningsfat.
Västerbotten marinerad i saffran
- 1 kuvert saffran
- 1 nypa salt
- 2 msk valnöts- eller kallpressad rapsolja
- 1 tsk citronsaft
- 2 tsk flytande honung
- 1/2 västerbottenost
- svartpeppar
- 50 g hasselnötter
- gräslök
Stöt saffran med saltet i en mortel, lös upp i oljan så gott det går. Tillsätt citronsaft och honung.
Skär osten i små kuber. Blanda med saffransoljan, salt och peppar. Låt ligga och dra en stund. Ju längre desto mer smak.
Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Gnugga av skalen med kökshandduk och grovhacka nötterna.
Blanda ostkuberna med strimlad gräslök och hasselnötter. Servera på skedar, i små glas, på spett eller små fat.
Sillsnittar med äpple
- 4 skivor grovt bröd
- smör
- 1/2 lagrad prästost, t ex Allerum
- 1 rött äpple, helst Ingrid Marie, skuret i bitar
- 150 g currysill eller senapssill
- 1/2 rödlök, skuren i klyftor
- 1 liten knippa dill
Kantskär mörkt bröd i trekanter. Bred smör på bitarna. Skär ganska tjocka skivor ost och lägg på varje brödbit, toppa med äpple, sill och lök. Dekorera med dill och arrangera på ett fat eller en bricka.
Skinkspett med citruskål
- 8 brysselkål
- 1 msk smör
- 1 tvättad citron, skalet
- 1/2 dl färskriven parmesan
- cirka 200 g julskinka (eller annan skinka i bit)
- 1 msk skånsk senap
- 8 syltlökar
Koka brysselkålen tills den precis mjuknat. Slå av vattnet och häll i smör i kastrullen.
Riv ner citronskal och parmesanost och skaka runt.
Skär skinkan i tärningar och bred på senap.
Varva brysselkål, skinka och syltlök på små spett eller tandpetare.
Plockmat med anor
Tapas betyder lock på spanska. Spanjorer säger även ofta pinchos om sin plockmat.
Traditionen har sina rötter i Andalusien och spreds till Madrid i slutet av 1800-talet.
Enligt legenden blev en kung så förtvivlad över sina soldaters supande att han försåg alla glas med lock, tapas, varpå det placerades en brödbit med pålägg som soldaterna var tvungna att äta upp innan de fick dricka ur glaset. Enligt en annan version lade man en brödbit med något gott över glaset som skydd från att få flugor i glaset.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.