På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Magiskt god mousse

Det finns alltid plats för något sött. Göran Söderin är en av få som sysslar med att skulptera i choklad, is och karamell. Men choklad har en särskild plats i hans hjärta. Här är en fantastisk choklad- och espressomousse.

Publicerad 19 november 2010
inlinebild
Guldstjärna till dig som även lyckas efterlikna Görans presentation.

Göran Söderin har jobbat som konditor och bagare i trettio år och tävlat internationellt. Numera skriver han kokböcker, sysslar med utbildning och konsultation. I vinter väntar bland annat ett gulduppdrag i Västindien, där han ska hjälpa till med att ta fram delikata desserter på ett lyxhotell.
Göran Söderin är även en av få som sysslar med att skulptera i choklad, is och karamell. Men choklad har en särskild plats i hans hjärta.
– Det är ett fantastiskt material att jobba med som innehåller många fler smaknyanser än man kan tro.
Här bjuder han på en härlig favoritdessert.

Choklad- och espressomousse

4 portioner

  • 4 blötlagda gelatinblad
  • 100 g 70-procentig choklad
  • 1 dl espresso
  • 5 äggulor
  • 100 g socker
  • 5 dl lättvispad grädde

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i tio minuter.  

Smält
chokladen i vattenbad eller i omgångar i mikron. Rör ihop med kaffet. Häll i de urkramade gelatinbladen och rör om tills de har smält. Låt svalna.

Vispa ägg och socker i en kastrull på svag värme tills det blir 50-60 grader. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills det blir riktigt fluffigt och svalnat igen. Blanda med chokladröran och vänd försiktigt ner grädden.

Ställ
i frysen i 5 timmar. Ta fram och tina före serveringen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.