På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Magiskt god mousse

Det finns alltid plats för något sött. Göran Söderin är en av få som sysslar med att skulptera i choklad, is och karamell. Men choklad har en särskild plats i hans hjärta. Här är en fantastisk choklad- och espressomousse.

Publicerad 19 november 2010
inlinebild
Guldstjärna till dig som även lyckas efterlikna Görans presentation.

Göran Söderin har jobbat som konditor och bagare i trettio år och tävlat internationellt. Numera skriver han kokböcker, sysslar med utbildning och konsultation. I vinter väntar bland annat ett gulduppdrag i Västindien, där han ska hjälpa till med att ta fram delikata desserter på ett lyxhotell.
Göran Söderin är även en av få som sysslar med att skulptera i choklad, is och karamell. Men choklad har en särskild plats i hans hjärta.
– Det är ett fantastiskt material att jobba med som innehåller många fler smaknyanser än man kan tro.
Här bjuder han på en härlig favoritdessert.

Choklad- och espressomousse

4 portioner

ul>
  • 4 blötlagda gelatinblad
  • 100 g 70-procentig choklad
  • 1 dl espresso
  • 5 äggulor
  • 100 g socker
    • 5 dl lättvispad grädde
    Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i tio minuter.  

    Smält
    chokladen i vattenbad eller i omgångar i mikron. Rör ihop med kaffet. Häll i de urkramade gelatinbladen och rör om tills de har smält. Låt svalna.

    Vispa ägg och socker i en kastrull på svag värme tills det blir 50-60 grader. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills det blir riktigt fluffigt och svalnat igen. Blanda med chokladröran och vänd försiktigt ner grädden.

    Ställ
    i frysen i 5 timmar. Ta fram och tina före serveringen.

    Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan
    Fråga om jobbet
    Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

    Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

    Varje vecka, direkt i din inkorg.
    Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här