Färggrann delikatess till söndagsstek eller färsbiffar. Lite finhackad skalad ingefära eller lagerblad är supergott att varva med kålen.
En klassisk syrad rödkål som håller i ett år. Ger cirka 2 liter eller knappt 1 kilo.
- 1 kg rödkål
- 4 dl vatten
- 1 tsk + 1 msk fint salt, jodfritt
- 225 g björnbär, frysta och tinade
- 8 enbär, krossade
Till servering: viltstek, svampsås, rostad potatis
Gör så här:
- Sjud 4 dl vatten och 1 tsk salt utan lock 2 minuter. Låt svalna. Täck över.
- Klyfta rödkålen och skär bort det mesta av den grova rotstocken. Skiva tunt med osthyvel eller matberedare. Blanda 1 msk salt och rödkål i ett durkslag. Massera och knåda med nytvättade händer.
- Ställ durkslaget på en stor skål. Täck över och låt stå några timmar. Nu kollapsar strukturen lite. Spara kålvätskan som bildas när kålen mjuknar!
- Diska några glasburkar i riktigt hett vatten. Skölj noga. Varva kål, kålvätska, björnbär och enbär. Packa så hårt du kan med en träslev.
- Fyll upp med saltvatten, tills ytan precis är täckt med vätska. Lägg en fryspåse fylld med vatten över ytan, så att kålen inte flyter upp. Sätt på locket mycket löst och ställ burken på ett fat (det kan läcka). Låt stå i rumstemperatur cirka sju dagar.
- Skruva sedan åt locket och förvara din surkål i kyl en månad. Håller ett år.