Paprika, selleri, tomat – det mesta går att syra. Testa vår smakstarka salsa!
(10 portioner)
Något för äventyrliga! Spritsigt, syrligt och mycket aromatiskt! Servera med majschips eller till tacos.
- 1 liten (ca 75 g) silverlök
- 1 liten avlång röd paprika
- 1 liten stjälk selleri
- 600 g ekologiska tomater, ej övermogna
- drygt ½ msk fint salt, jodfritt
- finhackad röd eller grön chili eller chiliflingor, efter smak
- ½ tsk spiskummin, helst hela
- finhackad koriander, helst mest stjälkar
Gör så här:
- Tvätta alla grönsaker. Halvera löken på längden. Skala och finhacka. Finhacka paprika och selleri. Lägg allt hackat i en skål.
- Halvera tomaterna på tvären. Riv dem försiktigt på ett grovt rivjärn med snittytan mot rivjärnet. Se till att allt utom ett tunt skal rivs.
- Blanda grönsaker, rivet tomatkött, salt, chili, spiskummin och koriander i en skål. Diska en glasburk i riktigt hett vatten. Skölj noga. Häll över salsan.
- Lägg ner en kraftig plastpåse med dess botten mot ytan. Fyll påsen med lite vatten och stäng med en påsklämma. Klipp bort överflödig plast. Sätt på locket löst.
- Sätt burken i en djup tallrik. Låt stå framme tre dagar. Skruva sedan åt locket ordentligt och förvara i kyl. Salsan är godast inom två veckor.