Så klarar skidläraren Petter kylan
Fokus Kyla på jobbet

Så klarar skidläraren Petter kylan

Skidläraren Petter Zetterqvist i Idre vara ute fem timmar i sträck. – Vi försöker få tio minuter mellan lektionerna så att vi kan värma oss och byta strumpor eller pjäxor. Men om man råkar dra över lite så hinns det inte alltid med, säger han.

Publicerad 26 januari 2021
Petter Zetterqvist. Foto: Linda Axelsson

Undersökningar visar att var femte anställd i Sverige arbetar i kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det handlar om förskollärare, installatörer och lant­brukare, men också flera av hotell- och restaurang­branschens yrken.

Under högsäsong kan skidläraren Petter Zetterqvist i Idre vara ute fem timmar i sträck.
– Vi försöker få tio minuter mellan lektionerna så att vi kan värma oss och byta strumpor eller pjäxor. Men om man råkar dra över lite så hinns det inte alltid med.

Efter många år i Idres backar är Petter bra på att hantera kylan. Ett av hans bästa knep är att vara noga med att anpassa klädseln efter både dagens aktiviteter och väderprognos.

Det är ett lika stort problem att man blir varm.

– Jag har till exempel flera olika under­ställ, som har olika tjocklek och olika funktion. Det beror helt på hur dagen ser ut. Det är ett lika stort problem att man blir varm.

Den svåraste lektionen att klä sig för är när eleverna åker någorlunda, men inte jättebra.
– När de är nybörjare får man ju plocka upp dem hela tiden, så då håller man sig varm. Och om de kan åka bra då håller man ju i gång när man kör med dem, men däremellan är det lätt att man blir för kall eller varm.

Hur man upplever kyla är väldigt individuellt, visar studier. Petter berättar om kollegan från Brasilien som hade fotbollsshorts under skidkläderna. Och om tjejen från Grönland som knäppte upp när alla andra huttrade.
– Därför är det svårt att ha kläder som passar alla, alla är olika.

 Jag har insett att det också är en mental inställning.

På Idre Fjäll får utomhuspersonalen jacka och byxor, medan de själva får stå för underställ, vantar, mössa och annat. Petter säger att han har blivit bättre på att klä sig med åren.
– Jag har insett att det också är en mental inställning. Om jag går och tänker på att det är ruggigt väder så drabbas jag av det på ett annat sätt.

Tre tips från Petter

  • Lager på lager är ett måste. Gärna tre lager.
  • Anpassa klädseln efter aktivitet.
  • Ha möjlighet att byta kläder under dagen.

Hans värsta köldupplevelse var när det var 27 minusgrader, och de arbetade kväll för att ställa i ordning backarna inför en tävling dagen efter.
– Det var mörkt, det var kallt och det var bråttom. Då hade jag ingen känsel i hälarna när jag kom in, det var äckligt.

Petter har aldrig förfrusit något. Däremot bär både öron, ansikte och händer spår av alla år utomhus.
– Jag tappar skinnet på öronen varje vinter, och jag har fläckar i ansiktet som blir vita. Man blir också känsligare på vissa ställen. Mina händer har blivit väldigt veka, jag måste alltid ha tumvantar, även om det inte är särskilt kallt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här