”Blir kallt när man bara är stilla”
Alexandra Rundbäck i drive in-luckan. Foto: Anna Hållams
Fokus Kyla på jobbet

”Blir kallt när man bara är stilla”

Restaurangbiträdet Alexandra Rundbäck tycker att kylan i drive in-luckan är ett arbetsmiljöproblem. Nu under corona­pandemin står bilarna i kö för att beställa och luckan får stå öppen långa perioder.

Publicerad 26 januari 2021

Från oktober och fram till våren fryser Alexandra Rundbäck på sitt jobb på McDonald’s ­Jordbron i Jön­köping. En stor del av sin arbetstid bemannar hon restaurangens drive in-lucka.
– Det blir oftast jag som står i driven på mitt skift, ibland blir det att jag står där åtta timmar i sträck.

Om det är lugnt hinner hon stänga luckan mellan bilarna och kan då ­behålla värmen i den lilla kuren. Men ofta, framför allt nu under corona­pandemin, står bilarna i kö för att få beställa och betala.
– Då får luckan stå öppen och det blir ganska kallt. I går var jag helt hes när jag kom från jobbet.

Ett av problemen är att arbetet är stilla­sittande, säger hon.
– Man springer ju inte omkring och blir varm. Det blir kallt när man bara är stilla.

Ett annat är att det inte riktigt går att klä sig för kylan. I övriga delar av kök och kassa är det i stället ganska varmt. Och att sitta med vinterjacka i luckan känns inte rätt, säger hon. En del kollegor har så kallade torgvantar på sig, men det har Alexandra inte skaffat än.
– Men om det blir minusgrader får jag nog göra det, säger hon.

Man springer ut i sin tunna skjorta.

Ibland händer det också att personalen får springa ut med mat till parkerade bilar. Då är det sällan de hinner ta på sig en jacka eller tröja, säger Alexandra.
– Vi har ju tröjor och vinterjackor som vi har i frysen, men det blir inte att man hinner ta på sig något. Så man springer ut i sin tunna skjorta.

Tre tips från Alexandra

  • Rotera arbetsuppgifter.
  • Prata med chefen om det är kallt.
  • Försök hålla dig i rörelse.

Det är inte säkert att alla kollegor upplever kylan på samma sätt. Det märks ibland när Alexandra kommer tillbaka från en rast, och den lilla kupan är iskall.
– En del är varmblodiga och vill ha det kallt. Men jag är nog ganska känslig för kyla.

Det är ganska tufft att stå i driven ett helt ­arbetspass.

För att få bukt med kylan har det installerats en så kallad värmeridå som ska mota bort det värsta. Alexandra har också ordnat så att de ska rotera mellan arbetsuppgifterna mer. Det är bra på flera plan, säger hon.
– Då får man lite mer variation. Det är ganska tufft att stå i driven ett helt ­arbetspass. Förutom kylan blir det också lite långtråkigt.