På menyn vintipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Prima vin till primörer

Primörerna är äntligen här! Det första som skördas av frukt och grönt är åtråvärt och efterlängtat. Skarp ramslök eller skir nässelsmak -- här är vinvalen som passar till.

Publicerad 18 juni 2013

Efter en långdragen vinter kan den första ramslöken plockas, bladen går att använda till mycket. Koka soppa eller stuva – den lite skarpsmakande »ramsen« funkar utmärkt till druvan riesling.
Viner med tydlig syra och utan inblandning av ekfat passar allra bäst med rams- och kaiplök. De späda nässlorna är himmelskt goda som soppa eller dressing, primören med sin gröna framtoning möter liknande inslag i druvan sauvignon blanc.

Den första färskpotatisen har plockats upp och även om premiär­kilona brukar kosta skjortan kan vi sedan njuta delikatessen under hela sommaren. Enkelt är gott – kokt färskpotatis med smör och lite gräslök är underbart till friskt vitt, gärna med inslag av ekfat. Chardonnay kan också vara rätt i glaset, väljs druvan med omsorg smakar den fantastiskt. Från kylslagna klimat bjuder chardonnay på naturligt friska syror och balans mellan frukt och fat.

En sallad med färskpotatis, sparris, rädisa, örter och nässeldressing är lysande med grüner veltliner. Druvans örtiga fram­toning kantas av bitterhet och grön fruktighet.
För den som vill ha annat än vin är tipset vete­öl, den fruktiga stilen är gott till friska primörer.

Tre rekommendationer

2012 Georg Breuer Riesling Sauvage, Rheingau, Tyskland, 5899, 109 kr
Torr riesling i fruktig stil med gröna äpplen, mineral, passionsfrukt och livlig syra, attribut som klarar frisk­heten  i primörer.

2011 Gardo & Morris Te Mana Chardonnay, Hawke–s Bay, Nya
Zeeland, 6429, 119 kr
Intensiva toner av gula äpplen, nektarin och smöriga fat. Gott till smakrik mat,grillad sparris med parmesan och lufttorkad skinka. 

2009 Château de Rochemorin, Pessac-Léognan, Frankrike, 4128, 149 kr
Lyxigt alternativ til primörer som nässlor, vårlök och örter. »Lagom« med fat.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här