På menyn vintipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Låt färska kryddor inspirera vinvalet

Många druvor har kryddgröna inslag i sin karaktär. Matcha vinets toner med de örter som smaksätter maten.

Publicerad 17 maj 2013
inlinebild
Ulrika Karlsson vet vad som passar i glaset. Foto: Annika af Klercker

Basilika, citronverbena, dragon, kyndel och koriander, en nypa körvel, libbsticka, mejram eller mynta. Att botanisera bland örter är en ren fröjd. De färska bladen har mängder av användningsområden och allra bäst är de i säsong, när de plockas purfärska och läggs i grytan, på fisken, i salladen eller som smaksättare i soppan.

Färska örter passar perfekt med en mängd viner. Vissa druvor bjuder på örtiga inslag i sin karaktär. Sauvignon blanc ger en förnimmelse av mynta och nässlor, medan vissa röda viner bjuder på toner av lavendel och dragon och vitt i största allmänhet rymmer örtiga syror som påminner om ängssyra och citronmeliss.

Det gäller att hitta vinerna som passar med örterna i maten, gärna med liknande toner som i den krydda som smaksätter maten. Nässel­soppa med syrliga inslag går utmärkt med sauvignon blanc medan korv smaksatt med kyndel eller mejram trivs med strama röda viner av druvan merlot. Grytor kryddade med lagerblad och libbsticka passar med röd Bordeaux och pinot noir från Bourgogne parerar örtiga smaker i rätter med kyckling och fläsk. Serveras det fisk och skaldjur med färska örter bland tillbehören så är det rätt med riesling.
Till vårens lätta sallader med späda skott och örter satsar vi på klassisk smaker från Chablis, med ­andra ord chardonnay utan ekfat.

Gott till kryddgrönt

2010 Chablis ­Premier Cru La Singulière, La Chablisienne, Frankrike, 6237, 159 kr
Minimala inslag av ekfat, stor fräschör och livlig syra. Utmärkt till heta rätter med örtiga inslag.

2011 Château ­Bonnet, Bordeaux, Frankrike, 4151, 89 kr
Aromatiska toner av gräs och färska örter. Blandningen av sauvignon blanc och sémillon är perfekt till örtkryddade fiskrätter.

2009 Château Labadie, Bordeaux, Frankrike, 3550, 99 kr
Smakrikt och stramt, passar mustiga grytor med smak av libbsticka och lagerblad.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.