Nässelproffsets tips om
den brännheta örten
Om du bränt dig på nässlor, gnid saften från ett nyplockat nässelblad över det onda, tipsar Marie-Louise Eklöf. Foto: Stefan Wettainen
På menyn matprat
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nässelproffsets tips om den brännheta örten

Gott, gratis, närodlat och lättlagat -- kan det bli bättre? På vissa håll i Sverige är det redan nässelsäsong och det gäller att plocka primörerna snabbt.

Publicerad 21 april 2011

Lika högt som man svär över de stickande uslingarna som plågar bara ben sommartid, lika jublande lycklig blir man över årets första tallrik nässelsoppa. Det är exakt i det ögonblicket man känner att våren är nära.
Men hur välsmakande dessa utsökta vårlöften än må vara är de även ett lömskt ogräs. Bladen är täckta med små elaka brännhår som går av när vi rör vid dem, de fungerar som kanyler för att transportera ut giftet till våra arma fingrar. Det är därför det svider och bränns så ruggigt.
– Det är som en försvarsmekanism och nässlans sätt att se till att inte bli uppäten. Och vissa forskare hävdar att om nässlan inte hade bränts skulle den ha varit sönderskövlad och utrotad för länge sedan. Så bra är den nämligen som livsmedel, berättar Marie-Louise Eklöf.
Hon arbetar som örtpedagog och håller bland annat kurser i hur vilda växter kan förbättra vår hälsa.

Brännässlan hör till hennes favoriter.
– För mig är den kungarnas kung när det handlar om näring. De flesta örter innehåller fem-sex olika aktiva ämnen, medan nässlan innehåller upp till 21 olika aktiva ämnen. Dessutom är den gratis, kräver ingen transport och är ekologiskt odlad.
Bland de viktiga mineralerna och vita­minerna märks främst kalium, kisel, fosfor och magnesium – plus en rejäl dos c-vitamin och massvis med livsviktigt järn.
– C-vitaminerna fungerar dessutom som en turbo som gör det lättare för kroppen att ta åt sig av järnet. Därför är det jättenyttigt att äta nässlor om man har dåligt immunförsvar och blir förkyld ofta. Många blir snabbt bättre.
Marie-Louise driver butiken Inspira i Stockholm. Företaget har devisen »Det gröna apoteket« och här säljs torkade nässlor, nässelfröolja och te gjort på nässlor – olika exempel på hur nässlorna kan utnyttjas som hälsokost.

Men allt handlar inte bara om vitaminer. Nässlan är som bekant även en sällsynt god primör. Helst ska den plockas när den är som spädast, innan den blir alltför trådig och fiberrik. Då lär den dessutom brännas mindre. Man bör undvika att plocka exemplar som vuxit nära trafikerade ­vägar, annars är det fritt fram att skörda var helst de tittar upp.
Marie-Louise rekommenderar ett par rejäla trädgårds­handskar och en långärmad flanell­skjorta som skyddar ordentligt. Hon har också ett udda tips om hur man ska lindra plågan om man ändå bränner sig:
– Ta ett riktigt fint och frisk nässelblad och smula sönder det. Gnid sedan saften över det brända. Nässlan har ett inbyggt motgift mot sitt eget gift. Ingen tror på att det ska funka, men det gör det faktiskt.
Alla nässlor ska förvällas hastigt för att ta kål på de illasinnade brännhåren. Gärna följt av ett iskallt bad så att den knallgröna färgen bevaras. Därefter är det bara att krama ur och vräka ner den lilla ogräsdelikatessen i peston, pajen, pannkakan eller potatismoset. Nässlor passar i princip i samma sammanhang som spenat och tillagas på liknande vis.
– Själv älskar jag en klassisk nässelsoppa med en ägghalva och kanske en klick keso. Men jag brukar också göra en grön drink spetsad med citron och honung. Den ger en riktigt vårpigg känsla, säger Marie-Louise.

Med andra ord – det finns många anledningar att ge sig ut i rabatterna och leta efter våren. Ett gratisnöje med massor av sköna och välgörande bonus­effekter. Dessutom är det roligt.
Inget ont som inte har något jättegott med sig.

Brännande nässelfakta

Nässlor hyllades som en storartad delikatess redan på romartiden.
Förr sades nässlor få hönsen att värpa bättre, göra kornas mjölk fetare och smöret gulare.

Späda nässlor smakar bäst. Skördar man sitt nässelbestånd regelbundet växer det hela tiden upp nya små skott som smakar nästan lika bra.

Skölj helst nässlorna i flera sköljvatten så att all jord försvinner.

Nässlor har
enligt örtexperterna en renande effekt på njurarna. Förr trodde man att reumatism botades om den sjuke rullade sig i ett nässelstånd.
 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här