Nässlan perfekt!
Plättar med lax och soppa med parmachips - nässlan passar bra i båda. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nässlan perfekt!

Gott, gratis, närodlat och lättlagat -- kan det bli bättre? Nässlorna växer snabbt, så nu är det hög tid att ta på trädgårdshandskarna och plocka ihop till en soppa eller plättlagg!

Publicerad 21 april 2011

Nässelsoppa med parmachips

4 portioner

  • 2 liter sköljda späda nässlor, ca 4 dl förvällda och hackade
  • 1 gul lök
  • 1 fänkålshuvud
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 1/2 l hönsbuljong
  • 3 msk pernod
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Tillbehör:

  • 4 skivor parmaskinka
  • 1 1/2 dl crème fraiche

Koka nässlorna i lättsaltat vatten i några minuter. Häll av vattnet, pressa ur vätskan och hacka dem ganska grovt.
Skala och hacka löken fint. Hacka fänkålen. Smält smör i en kastrull. Tillsätt lök och fänkål. Låt fräsa någon minut så att det mjuknar utan att ta färg.
Tillsätt nässelhacket och fräs någon minut. Pudra över mjöl. Slå sedan på lite hönsbuljong i taget under omrörning tills all buljong är slut. Rör om noga så att det inte klumpar sig. Tillsätt pernod och låt koka i 10 min.
Gör parmachipsen. Lägg  skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ännu ett papper över och sedan en plåt till. Ställ i ugnen i 150 grader i cirka 10 min. Låt svalna.
Mixa och smaka av soppan med salt och vitpeppar och eventuellt en liten skvätt pernod till.

Servera med en klick crème ­fraiche och chipsen.

Nässelplättar med lax och romröra

4 portioner

  • 1 liter späda nässelblad, blir cirka 2 dl förvällda
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 1/2 vetemjöl
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk smält smör

Röra

  • 80 g röd rom
  • 1 msk riven pepparrot
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 rödlök
  • 100 g rökt lax
  • 1 dl strimlad gräslök
  • citronskivor

Vispa ihop ägg och hälften av mjölken. Tillsätt salt, grahamsmjöl och vetemjöl och vispa tills smeten blir jämn.
Häll i resten av mjölken och crème fraiche. Vispa slutligen i det smälta smöret.
Skölj nässlorna och förväll i kokande vatten i en minut. Låt rinna av under iskallt vatten, krama ur, hacka och blanda ner i smeten. Stek plättarna.
Blanda rom, pepparrot och crème fraiche. Servera  plättarna med rökt lax och röran. Dekorera med finhackad rödlök, gräslök och citron. Dra ett varv med pepparkvarnen över.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här