Mousse ger maten ett lyft
Foto: Colourbox
På menyn BUBBEL

Mousse ger maten ett lyft

Champagne är alltid rätt, men ett bra vardagsbubbel kan också behövas i kylen. Här är tips som sätter guldkant på tisdagskvällen.

Publicerad 17 november 2018

Champagne skall vara kall, torr och gratis. Winston Churchills berömda citat är fortfarande lika aktuellt.
Gratis kan vara svårt att åstadkomma. Å andra sidan finns riktigt bra bubbel till rimlig peng.
I dag konsumeras mängder med bubblande viner världen över, viner som genom spänstig mousse sätter guldkant på vardagen.

2016 Privat Brut Nature Reserva, Spanien, 7904, 115 kr. Tvättäkta cava med den friskaste av syror, färsk verbena och rejält med limeskal.

Champagne är ett alternativ, men cava, sekt, spumante och crémant är viner som håller hög kvalitet och är skonsamma mot plånboken.
Det finns olika sätt att framställa mousserande vin. Champagnemetoden med en andra jäsning i flaskan är det dyrare sättet. Att tillsätta kolsyra i tank eller direkt i flaska är betydligt billigare för att få bubblorna på plats.

2013 Rotari Rosé, Italien, 7701, 125 kr. Favorit bland rosa bubblor, smakrikt av hallon och syltade körsbär. Pigg syra.

Den förstnämnda ger små, bestående bubblor medan de enklare metoderna ger flyktigare mousse.
Torrt eller sött, mousserande kan vara bådadera och allt däremellan. De torra vinerna är vanligast och mest användbara. Beteckningar som extra brut, brut, demi-sec och doux anger söthetsgraden.

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut, Frankrike, 77141, 89 kr. Ekobubbel med toner av gröna frukter. Gott till gröna rätter och fisk.

Mousse i kombination med frisk syra ger viner med många användningsområden. Till feta rätter bidrar de med fräschör, syrlig mat får en rundare helhet och bubblorna lockar fram aptiten när de serveras före middagen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här