Champagne är alltid rätt, men ett bra vardagsbubbel kan också behövas i kylen. Här är tips som sätter guldkant på tisdagskvällen.
Champagne skall vara kall, torr och gratis. Winston Churchills berömda citat är fortfarande lika aktuellt.
Gratis kan vara svårt att åstadkomma. Å andra sidan finns riktigt bra bubbel till rimlig peng.
I dag konsumeras mängder med bubblande viner världen över, viner som genom spänstig mousse sätter guldkant på vardagen.
Champagne är ett alternativ, men cava, sekt, spumante och crémant är viner som håller hög kvalitet och är skonsamma mot plånboken.
Det finns olika sätt att framställa mousserande vin. Champagnemetoden med en andra jäsning i flaskan är det dyrare sättet. Att tillsätta kolsyra i tank eller direkt i flaska är betydligt billigare för att få bubblorna på plats.
Den förstnämnda ger små, bestående bubblor medan de enklare metoderna ger flyktigare mousse.
Torrt eller sött, mousserande kan vara bådadera och allt däremellan. De torra vinerna är vanligast och mest användbara. Beteckningar som extra brut, brut, demi-sec och doux anger söthetsgraden.
Mousse i kombination med frisk syra ger viner med många användningsområden. Till feta rätter bidrar de med fräschör, syrlig mat får en rundare helhet och bubblorna lockar fram aptiten när de serveras före middagen.