Det finns en vinvärld bortom cabernet sauvignon och syrah. Gamay, lambrusco och mencía ger viner med egen prägel.
Cabernet sauvignon och syrah känner de flesta till. Det är druvor som tack vare sin förmåga att anpassa sig odlas över hela världen.
I dag förknippas chardonnay lika mycket med Bourgogne i Frankrike som Kalifornien i USA och merlot odlas i franska Bordeaux men också i Sydafrika.

Tittar vi bortom det välkända finns en uppsjö av druvor med begränsad spridning, relativt ovanliga men vars olika ursprung ger vinerna särprägel.
Namn som pinotage och zinfandel känns vagt igen medan agiorgitiko, trousseau och lagrein klingar okänt för de flesta.
Gamay eller gamay noir är en blå druva som används i röda viner från Beaujolais i södra Bourgogne. Druvan ger en lätt, stram stil, ett rött alternativ till rätter av fisk och grönt.

Lambrusco är ett annat exempel, en blå druva som ger pärlande viner. Framför allt finns den i de norditalienska regionerna. Där presterar den allt från enkla till mer komplexa viner, användbara som aperitif eller till lagrade ostar.

Mencía är en blå druva som framför allt odlas i nordvästra Spanien med distriktet Bierzo som den mest kända växtplatsen.
Karaktären gränsar till sötaktig med intensiv syra och aromatisk eftersmak som ger vinerna anmärkningsvärd fräschör.