Skål för ovanliga druvor!
Mencía odlas främst i nordvästra Spanien. Foto: Istockphoto
På menyn DRYCK

Skål för ovanliga druvor!

Det finns en vinvärld bortom ­cabernet sauvignon och syrah. Gamay, lambrusco och mencía ger viner med egen prägel.

Publicerad 8 oktober 2018

Cabernet sauvignon och syrah känner de flesta till. Det är druvor som tack vare sin förmåga att anpassa sig odlas över hela världen.
I dag förknippas chardonnay lika mycket med Bourgogne i Frankrike som Kalifornien i USA och merlot odlas i franska Bordeaux men också i Sydafrika.

2017 Lambrusco di Sorbara De Pietri, Italien, 2002, 79 kr, 750 ml. Läskande av druvan lambrusco, perfekt aperitif.

Tittar vi bortom det välkända finns en uppsjö av druvor med begränsad spridning, relativt ovanliga men vars olika ursprung ger vinerna särprägel.
Namn som pinotage och zinfandel känns vagt igen medan agiorgitiko, trousseau och lagrein klingar okänt för de flesta.
Gamay eller gamay noir är en blå druva som används i röda viner från Beaujolais i södra Bourgogne. Druvan ger en lätt, stram stil, ett rött alternativ till rätter av fisk och grönt.

2016 Château de Pierreux, Frankrike, 2293, 119 kr, 750 ml. Gamay i högform. Frisk syra med örtigt avslut.

Lambrusco är ett annat exempel, en blå druva som ger pärlande viner. Framför allt finns den i de norditalienska regionerna. Där presterar den allt från enkla till mer komplexa viner, användbara som aperitif eller till lagrade ostar.

2016 Madai Origen, Spanien, 2276, 119 kr, 750 ml. Mencía, en druva med söta röda bär och lingonsyrligt i perfekt balans.

Mencía är en blå druva som framför allt odlas i nordvästra Spanien med distriktet Bierzo som den mest kända växtplatsen.
Karaktären gränsar till sötaktig med intensiv syra och aromatisk eftersmak som ger vinerna anmärkningsvärd fräschör.