Ur artikelarkivet Arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mobbning på jobbet ? en arbetsmiljöfråga

Publicerad 7 maj 2003

Mobbad på jobbet? Vem har rätt, och vem har fel? Ord står mot ord när det gäller mobbning.
? Den mobbade känner sig kränkt och vill ha upprättelse, säger psykologen och psykoterapeuten Sonja Leikrans, som har lång erfarenhet av att rehabilitera mobbningsoffer. Hon berättar om en händelse:
Chefen på ett börsnoterat företag och en anställd gick inte ihop. Alla på avdelningen gick ut på lunch tillsammans utan att ta med henne. De fikade utan att säga något. Den enda kommentaren hon fick var: ?Lär dig svenska.?
Pärmarna med arbetsuppgifter försvann, en efter en, från hennes rum. Hon fick mindre och mindre att göra. Hon kände sig nedstämd och värdelös. Hennes make sa att hon måste göra något åt det själv.

Tvingades stå på knä
En dag var bokhyllan helt tom på pärmar. Hon tog mod till sig och gick in till sin chef och frågade tyst vad hon nu skulle göra. Chefen sa att hon skulle gå in till sina arbetskamrater och be om ursäkt. Och hon skulle göra det stående på knä. Eftersom hon ville ha kvar jobbet till varje pris, gjorde hon som hon blivit tillsagd. De hånskrattade.
Det här berättade Sonja Leikrans för en gäng försäkringsrådgivare på HRFs Stockholmsavdelning i mitten av februari. Hon menar att i det här fallet var det schabbel från fackligt håll, ett tjänstemannafack. Facket stod på arbetsgivarens sida och trodde inte på den anställde.
? Jag får höra förskräckliga historier. Det är arbetsgivaren som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön, inklusive den psykosociala miljön.
Sonja Leikrans företag har rehabiliterat hundratals mobbade. Försäkringskassan betalar rehabiliteringen, och oftast träffar hon den mobbade först efter en lång sjukskrivningsperiod. Men det ?lönar sig? att söka hjälp. Av dem som Sonja Leikrans träffat är 70 procent tillbaka till arbetslivet, 16 procent utbildar sig och 14 procent är fortfarande sjukskrivna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här