Lizandra – sjöjungfru och köksansvarig
Lizandra Hermansson. Foto: Anna Hållams
Porträttet Lizandra Hermansson

Lizandra – sjöjungfru och köksansvarig

Friheten, lugnet, att få känna sig vacker och släppa allt runt omkring. För HRF-medlemmen Lizandra Hermansson är sjöjungfru­livet mycket mer än bara en ovanlig hobby.

Publicerad 9 juni 2023

Att växla roller är inget konstigt för HRF-medlemmen Lizandra ­Hermansson.
Jobbet på ­Jensens Böfhus i Jönköping innebär att hon i stort sett dagligen varvar rollen som chief hostess med rollen som köks­ansvarig.

Lizandra på torra land.
Foto: Anna Hållams

Men den största förvandlingen sker efter arbetstid.
Under ytan är Lizandra nämligen någon helt annan – eller, hon är flera olika.
– Jag har några olika personligheter, eller mersonas som vi brukar säga. Vilken karaktär jag är beror på vilken fena jag har på mig, säger hon. Lizandra är en av grundarna till gruppen Mermaids of Jönköping. Det är precis som det låter, en grupp för, ja, sjöjungfrur. Faktiskt den största i sitt slag i Sverige.
– Det har blivit så att vi i Jönköping har blivit lite centrum för mermaiding i Sverige, det är väldigt roligt, säger hon.

Mermaiding kan beskrivas som en blandning mellan sport och subkultur som kretsar kring myten om sjöjungfrun.

När jag var strax över
20 var det en tjej som lät
mig testa hennes fena.

För Lizandra började intresset tidigt med Disneyfilmen Den lilla sjöjungfrun, men det dröjde flera år innan fantasierna om att själv få simma som en sjöjungfru blev verklighet.

– Jag började titta på sjöjungfrufenor när jag var ganska liten, men det rann ut i sanden. Det var mycket en pengafråga då. När jag var strax över 20 var det en tjej som lät mig testa hennes fena, och efter det började jag simma på riktigt.

Vad är det med sjö­jungfrulivet som lockar dig?
– Jag har alltid älskat att vara i vatten. I vattnet får man en känsla av frihet. Man får känna sig vacker och fridfull, det är så lugnt under ytan. Det är helt gudomligt att bara kunna dyka ner och existera några minuter, bara få släppa allt som händer runt omkring.

Lizandra och de andra i hennes »pod«, som de lokala mermaid­grupperna kallas, träffas och simmar till­sammans regelbundet eller åker på olika events.
För några år sedan startade de också en mermaidingskola här på Rosenlunds­badet i Jönköping.

Mermaiding

  • Mermaiding växte fram i USA runt början av 2000-talet.
  • Det kan beskrivas som en blandning av sport och subkultur där utövare, både män och kvinnor, simmar med en monofena.
  • Det finns inter­nationella event och tävlingar. Man tävlar i bland annat simteknik, andningsuthållighet och posering under vatten.
  • Till Sverige kom trenden ordentligt runt 2016, och antalet utövare har vuxit stadigt sedan dess.

– Vi var här och simmade med fenorna och barnen var så fascinerade. Så fick vi frågan från simklubben om vi inte kunde hålla en simkurs för barnen. Det kunde vi så klart. Det var hösten 2017 och kurserna har i stort sett varit fullbokade sedan dess.

Vad får de lära sig?
– Vi lär dem simma med delfin­tekniken och dyka med fena på ett ­säkert sätt. Sedan får de lära sig lite roliga saker, som volter och under­vattenpussar också. Vi har haft barn från 6–7 år till 19 år, men de flesta
är ­i tioårsåldern. Nästan bara tjejer. Nu finns det till och med en fortsättningskurs.

Det senaste året har Lizandra dock ­dragit ner på undervisningen.
Anledningen är att hon vill fokusera mer på sin egen mermaiding och på sitt andra stora intresse: cosplay.

Jag är väldigt mycket
magical girls. Jag älskar
Sailor Moon, till exempel.

– Jag både tävlar själv och dömer i tävlingar. Jag åker på minst tre–fyra events per år. Jag har också precis gått upp som teamleader för cosplaygruppen på Dreamhack här ­i Jönköping. Det finns faktiskt en ganska stark cosplayscen här.

Vad har du för typ av karaktärer?
– Jag är väldigt mycket »magical girls«. Jag älskar Sailor Moon, till exempel. Annars blir det mycket söta, fluffiga grejer.

På cosplayevent håller Lizandra också ofta föreläsningar om sin hjärtefråga: hur man förebygger mobbning. Ett problem som finns i alla delar av samhället, så även inom cosplaysamhället.

Man ska kunna känna sig vacker och vara sig själv i alla sammanhang. Det är viktigt.

– Jag har själv vuxit upp som mobbad, så jag känner starkt för det. Att man ska kunna känna sig vacker och vara sig själv i alla sammanhang. Det är viktigt.

Det får hon lov att vara även på jobbet på Jensens Böfhus, säger hon. Där är gulgrönt hår och gröna ögonbryn inget problem.

Om Lizandra

  • Ålder: 28 år.
  • Bor: Jönköping.
  • Gör: Jobbar som chief hostess och köksansvarig på Jensens Böfhus.
  • Om att vara med i facket: ”Jag har varit medlem länge. Det kändes extra bra när pandemin slog till. För säker­hetens skull, man vet ju aldrig vad som ska hända. Det är grymt bra att ha dem.”

– Jag frågade min chef om jag fick lov att ha mina extremfärger på jobbet, men det var inget problem alls. Vi får både ha smink och snygga naglar. Alla vet att jag håller på med mermaiding, både kollegor och stammisar. Jag blir ofta igenkänd av till exempel mammor till barnen i simskolan.

Hur hinner du med både jobbet och alla fritidsintressen?
– Jag jobbar 75 procent så det brukar gå ihop. När jag lägger in en ledighet och skriver att det är för mermaiding eller cosplay brukar min chef godkänna dem. Man ska ju inte tappa sina fritidsintressen bara för att man jobbar.

Foto: Anna Hållams

En dröm är att kunna försörja sig på sina fritids­intressen i framtiden.
– Jag älskar att jobba på restaurang. Det passar mig som är väldigt extrovert. Samtidigt skulle det vara väldigt roligt att kunna leva på mina hobbyer. Men det är väldigt få som kan det i Sverige. Utomlands är det mycket vanligare, som professionella sjöjungfrur som simmar med fiskar i akvarier. Men det är inte tillåtet i Sverige.

Än så länge trivs hon med att växla mellan jobb-Lizandra och sjöjungfrun Lizzy.
Det är inte helt sällan som hon kan dra nytta av mermaidingen även på torra land.

– Om du kan slappna av under ytan kan du göra det på land. Det har jag nytta av ibland när det är stressigt på jobbet. Då tar jag ett par djupa andetag och slappnar av. Mermaidingen har också lärt mig att acceptera att det är så här jag ser ut. Det gör att jag kan känna mig vacker hela tiden.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här