Han jobbar, får lön och betalar fackavgift i Sverige. Han bor, skattar och köper limpa i Finland. Jonni Flygare är en så kallad gränsgångare, som många andra i trakten runt Haparanda och Tornio.
NÄSTAN VARJE MORGON lämnar kocken Jonni Flygare sitt hem i Tornio, Finland, för att köra de två milen över gränsen till Sverige.
– Jag vet många som gör samma sak åt båda håll. Gräset är alltid grönare på andra sidan, säger han. Första gången Jonni hamnade i ett svenskt restaurangkök var under en turismutbildning i Rovaniemi. I den ingick en utlandspraktik.
– Jag blev satt på en restaurang i Sverige. Någon frågade mig om jag inte längtade hem. Jovisst, svarade jag, men då behöver jag bara titta ut genom fönstret så ser jag Finland. Svenska Haparanda och fi nska Tornio är tvillingstäder på varsin sida om gränsen. Många talar två språk. Jonnis svenska är mjuk med finländsk brytning, men han växlar snabbt över till finska när han pratar med sina kollegor. I dag är han i köket på Palogården, ett vandrarhem i Vojakkala, sju kilometer norr om Haparanda. Här jobbar han helger ibland, men det är bara ett av hans jobb i trakten.
– Jag hoppar runt där jag behövs. Det finns alltid något att göra någonstans, säger han. Jonni jobbar i stort sett enbart i Sverige.
– Lönerna är bättre i Sverige, föräldraledigheten är längre och barnbidraget är högre än i Finland. Eftersom jag jobbar här får jag inte ha sämre villkor än svenskarna, så jag får ut mellanskillnaden. Jag gråter inte en enda dag över att jag jobbar i Sverige. Men allt är inte bättre, exempelvis är obersättningen lägre. Och i hjärtat är Finland ändå alltid bäst. Den fi nska fl aggan pryder kragen till kockrocken som Jonni låtit sy upp.
– Jag vill att det ska synas att jag är fi nne och utlänning. Man måste jävlas lite, säger Jonni med ett leende.
FÖR ETT TAG sedan var han köksansvarig på O'Learys i Haparanda. Men precis när han börjat känna sig varm i kläderna gick restaurangen i konkurs.
– Det känns tråkigt. Nu hoppas jag att någon ny franchisetagare tar över. Sin förlorade lön får han ändå ut med hjälp från det svenska facket. Jonni har valt att vara medlem i Hotell- och restaurangfacket, i stället för dess fi nska motsvarighet PAM.
– Fackavgiften är högre i Sverige, och det finska facket skulle gärna ta emot mina pengar. Men de skulle inte kunna hjälpa mig om något hände på min svenska arbetsplats. Att jobba och bo på olika sidor om gränsen innebär lite extra arbete när skatt och andra avgifter ska betalas. Jonni får ansöka om sänkt skatt hos den finska skatteförvaltningen. Den ska sedan betalas in enbart varannan månad.
– Jag har försökt få betala varje månad i stället, men de säger att jag har för låg lön. Jonni tycker dock inte att det extra pappersarbetet gör särskilt mycket. Då finns det en annan sak som ställer till det mer: – Tidsskillnaden på en timme. Jag brukar säga att Finland är i framtiden. Det är lite krångligt att hålla reda på.
PÅ PALOGÅRDEN lagar Jonni mycket mat med lokala råvaror: vilt, ren, bär och svamp. För Jonni är den norrländska matkulturen, som förenar både Sverige och Finland, extra speciell.
– Min morfar var renskötare, så jag har alltid varit intresserad av norrländsk mat. Det är det jag helst lagar. Om han måste välja mellan finländsk matkultur och svensk vinner dock den fi nska.
– I Finland har man försökt minska på socker och fett länge. I Sverige har det kommit först under senare år. Det är som med brödet. Svenskarna gillar sött bröd, medan det finska är grovt och osötat, säger han. Däremot är det ingen märkbar skillnad mellan svenska och finska gäster, tycker Jonni.
– Annat är det med tyskarna, de hörs. Men vi är glada för alla gäster som kommer hit. Vad som händer i framtiden vill han inte fundera så mycket på. Men två saker står klart – han kommer alltid att jobba med mat och han kommer aldrig att ha en egen restaurang.
– Det sade jag redan för tio år sedan. Det är klart att det skulle vara roligt men det är för mycket jobb
GRÄNSGÅNGARE
Det finns inga siffror på hur många som bor i ett annat land och dagspendlar till Sverige.
Sverige, Finland och Norge har gemensamma regler. De som bor på ena sidan om en gräns men pendlar till ett annat land för att jobba ska betala skatt i sitt hemland. Personer som vistas och arbetar i Sverige tillfälligt betalar en särskild inkomstskatt på 25 procent.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.