Porträttet | Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

En tuff värdinna

På morgonen kryssar hon försiktigt mellan borden och serverar kaffe. På kvällen dundrar hon fram på planen. Basketen går först. Det är den stora grejen i mitt liv, säger frukostvärdinnan Caroline Danielsson.

Publicerad 1 september 2007

Uppladdning som uppladdning. Frukostvärdinnan och basketspelaren Caroline Danielsson tycker att det är ungefär samma sak att förbereda sig för ett hårt arbetspass som för en match.
– Man går igenom vad som ska hända, och tänker ut hur man ska göra. Sedan när alla 220 gäster kommer samtidigt är det bara att fokusera och springa tills tiden är slut.

Så var det ofta på Strand hotell i Visby, där Caroline jobbade fram tills för en månad sedan. Hotellet var fullbokat i stort sett varje dag under högsäsongen. Fullbokat är lika med ett enormt tryck på frukostmatsalen.
– Alla vill ha sovmorgon på semestern, så de kommer inte ner förrän sista timmen. Då är det fullt ös. Men Caroline gillar att jobba hårt. I basketlaget spelar hon center powerforward. Det innebär att det är hon som gör grovjobbet, slänger sig efter bollen och armbågar sig fram.
– Jag gillar att få kämpa ordentligt. Men det är klart att det vore kul att få lite fl er chanser framför korgen.

Caroline var nio år gammal när hon började spela. Nu är hon 23 år, och har redan hunnit med fyra år i svensk dambaskets absoluta toppskikt i Gotlands stolthet Visby Ladies. Men sedan några månader tillbaka heter laget i stället Marbo Borås.
– Jag tyckte att det var dags att prova på något nytt. Man måste passa på medan man kan. Att byta Gotland mot Borås var inget större problem. Laget ordnade bostad och försöker hjälpa till att skaffa ett lämpligt jobb. Och nya kompisar får Caroline automatiskt genom basketen.
– Man kommer varandra nära i laget, och så lär man känna folk genom att åka runt och spela matcher, säger Caroline. Basketsäsongen har precis satt igång, och snart kommer träningen att uppta största delen av hennes tid. För det mesta har hon träning fyra till fem dagar i veckan och så match den sjätte. Men trots att basketen nästan är ett heltidsjobb ser Caroline inte sig själv som basketproffs.
– Nej, för det går inte att försörja sig på det. Vi får nästan inget betalt, och så är det oftast med damsporter i Sverige. Det fi nns nästan inga svenska dambasketproffs. Det är tråkigt, men så är det.

Därför har de flesta i laget ett vanligt jobb vid sidan om. Det var en av Carolines tidigare tränare som ordnade jobb som frukostvärdinna åt henne. Tiderna passar bra ihop med träningen.
– Från början var det svårt för mig. Jag är världens sämsta morgonmänniska, men jag har vant mig. Nu tycker jag att det är skönt att börja dagarna tidigt. Man hinner med så mycket mer då. Dessutom passar hotell- och restaurangbranschen hennes personlighet, tycker Caroline.
– Jag är väldigt pratig av mig så det är jätte bra. Jag får träffa en massa människor och prata av mig så att jag inte behöver trötta ut mina kompisar.

Trots det är hon inte säker på att hon ska satsa på en karriär i hotell- och restaurangbranschen. Något helt annat lockar mer.
– Jag skulle vilja bli silversmed. Jag gillar att göra egna smycken, även om jag aldrig har några på mig. Jag har ofta med mig olika smyckesprojekt i bussen när vi ska spela någonstans. Men hittills har det inte funnits några lämpliga utbildningar på de orter hon har spelat basket.
– Så vi får se vad som händer. Basketen går alltid först. Det är den stora grejen i mitt liv.

Caroline Danielsson

Ålder: 23 år.

Har bott i: Askersund, Umeå, Visby och Borås.

Favoritnummer: 13.

Specialritualer för en match: Egentligen inga, jag försöker ta det lugnt och sätta på mig kläderna i samma ordning varje gång.

Dambasket

Dambasket är den absolut största damlagsporten i alla världsdelar. Det finns dock inga siffror på hur många tjejer som spelar basket i Sverige.

Herrbasket och dambasket har samma regler, med ett undantag: damerna spelar med en mindre boll.

Den högsta dambasketligan i Sverige heter Damligan. Tidigare i år blev basketlaget 08 Stockholm Human Rights svenska mästarinnor när de vann Damligan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.