Ett enkelt sätt att fritera som ger en torr krispig yta.
Om du inte vill fritera kycklingen kan du helt enkelt steka den i mycket olja. Den milda marinaden ger både saftighet och smakdjup.
(4 portioner)
- 450 g lårfilé av kyckling
- ½ dl ljus soja, t ex japansk Kikkoman
- ½ tsk salt
- ½ msk finriven färsk ingefära
- 1 klyfta vitlök
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl majsstärkelse, t ex Maizena
- 1 l neutral rapsolja
- Till servering: skivad salladslök, chilistark dippsås, kokt ris eller bulgur, sallad på gurka, fänkål och tärnad mandarin
Gör så här:
- Putsa kycklingen genom att skära bort det mesta av de vita hinnorna. Skär i bitar, något mindre än en tändsticksask. Blanda med soja, salt och ingefära. Finriv vitlöksklyftan och blanda med.
- Låt marinera minst en kvart, gärna ett par timmar. Häll bort eventuell vätska, men torka inte av kycklingbitarna.
- Blanda vetemjöl och majsstärkelse i en stor skål. Lägg ner kycklingbitarna och vänd runt så att de är ordentligt täckta. Skaka försiktigt av överflödigt mjöl från varje kycklingbit och lägg på ett fat.
- Hetta upp oljan i en djup stekpanna eller vid kastrull. Lägg snabbt ner kycklingen en bit i taget med en sked eller stekpincett. Fritera kycklingen i två omgångar, cirka 5 minuter tills den är gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper och servera bums.