Kycklingbuljong på olika sätt
Skumma av noga – det är verkligen viktigt för smakens skull. Foto: Linus Meyer
På menyn

Kycklingbuljong på olika sätt

Lagar du hel kyckling kokar du förstås en underbar buljong på skrovet. Eller hur? Spara gärna grönsakssnuttar och rens i en påse i frysen och ta fram till buljongkok.

Publicerad 30 januari 2017 Kommentera

Inget slår hemkokt kycklingbuljong! Med skrovet från en lagad kyckling går det på nolltid. Du kan till och med koka buljong på skrovet från färdiggrillad kyckling. Variera grönsakerna, men ingefära och någon typ av selleri är viktigt för smaken. Använd gärna trötta grönsaker, men aldrig om de smakar illa.

  • 1 kycklingskrov, rått eller tillagat
  • Grönsaker som morot, palsternacka, rotselleri, rens från purjo, lök, vitlök
  • 4 tunna skivor färsk ingefära eller 1 bit torkad
  • 3 lagerblad
  • eventuellt 1 stjälk rosmarin eller ½ tsk torkad
  1. Rått skrov? Lägg det i en lagom stor kastrull. Fyll med kallt vatten så att det täcker. Koka upp och låt sjuda fem minuter. Plocka upp skrovet, skölj med kallt vatten och skölj ur kastrullen med kallt vatten. Detta gör verkligen buljongen klarare och godare.
  2. Om du har ugnen i gång: Lägg det råa kycklingskrovet i en ugnsfast kastrull eller form. Rosta i ugn en kvart.
  3. Nu har du ett lagat skrov i en kastrull! Täck med vatten. Koka upp och sjud i fem minuter. Skumma av noga – det är verkligen viktigt för smakens skull.
  4. Skiva alla grönsaker och lägg ner tillsammans med kryddorna. Låt sjuda sakta utan lock eller med locket på glänt i 45 minuter. Sila av och använd till soppa eller frys in.
Fråga om jobbet.
83
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här