”Jag är väldigt noggrann och envis”
Nicolina Karlsson, kock på MJ:s i Malmö. Foto: Emil Malmborg
Porträttet NICOLINA KARLSSON

”Jag är väldigt noggrann och envis”

Ni kan ha sett henne i höstens omgång av Kockarnas kamp. Bli inte förvånade om hon dyker upp i fler tävlingar – Nicolina Karlsson har fått blodad tand.

Publicerad 20 oktober 2020
Nicolina Karlsson. Foto: Emil Malmborg

Nicolina Karlsson hade funderat på att ställa upp i någon kocktävling. Men det hade aldrig riktigt blivit av. Tills en dag på jobbet på restaurang MJ:s i Malmö, när telefonen ringde.
– Jag fick frågan om jag ville vara med i Kockarnas kamp. Jag brukar titta på det, så jag blev jätte­chockad och jätteglad. Så fick jag åka på intervju i Stockholm, och så fick jag vara med.

Hur var det att laga mat i tv?
– I början tyckte jag att det var nervöst med alla kameror och människor, men man vande sig snabbt. Jag gick in i mitt fokus och bara körde. Jag har inte tävlat i matlagning förut. Men jag har hållit på mycket med idrott; fotboll, handboll och friidrott, så jag är van att tävla.
Hade du nytta av de erfarenheterna?
– Jamen, kanske den här biten att jag kan ställa in mig på att nu är det tävling. Att man kan släppa att man blev filmad, och bara sikta på målet.

Jag hatar att förlora. Det kan man nog få se i programmet.

Är du lite av en vinnarskalle?
– Det kan man lugnt säga. Jag hatar att förlora. Det kan man nog få se i programmet. Jag går in för det jag gör och blir väldigt besviken om det inte blir så bra som jag har tänkt. Så kan man säga. Jag är väldigt noggrann och envis, men kanske inte alltid så snabb. Hellre att det blir bra än går snabbt.

Nicolina Karlsson

Ålder: 28 år. Familj: Son och sambo. Gör: Jobbar som kock på MJ:s i Malmö. Tävlar i Kockarnas kamp på TV4.

Hur förberedde du dig?
– Jag var korttidspermitterad, så jag hade tid att träna en del. Lite tur i oturen. Jag kollade vilka moment som brukar vara med och tränade på dem. Som att skära kött i olika vikter, vispa maräng och hacka rättika med förbundna ögon. Det är ju mycket hantverk i tävlingen, inte så mycket matlagning. Förutom
i såsduellen då. Men det är inga konstiga saker, mycket av det är sådant vi arbetar med dagligen.

Vad tycker dina kollegor?
– De har varit väldigt stöttande, de tycker att det är roligt. Min köksmästare Frida Nilsson har ju också varit med i programmet, så hon kunde coacha och ge lite tips. Det var jättebra.

Nicolina om facket

»Jag har varit med i facket ganska länge. Jag gick med när jag hade lite problem, ifall jag skulle behöva hjälp och stöd. Det är bra att facket finns.«

Vad tar du med dig från tävlingen?
– Att jag vill fortsätta tävla. Jag vågar lita lite mer på mig själv, att jag faktiskt kan och kanske borde sikta högre än vad jag gör. Jag har nog fått mer självförtroende. Sedan är det kontakterna med de andra deltagarna, det är många nya vänner som jag tar med mig.
Så du fick blodad tand?
– Ja, det kan man säga. Jag funderar på att ställa upp i Årets kock nästa år, eller kanske året efter. Det kanske gav lite mer motivation, den där extra pushen, att ställa upp i tävlingar. Att våga satsa.

Skönt när man inte längre behöver hålla hemligt hur det går.

Hur känns det att se programmet?
– Jag vet inte. Lite nervöst, väldigt spännande och roligt. Man har ju ingen aning om hur de har klippt, för det finns ju väldigt mycket material. Det är ju så länge sedan vi spelade in, så man har också glömt bort mycket. Men det ska bli skönt när man inte behöver hålla hemligt hur det går längre.

Har du alltid vetat att du skulle bli kock?
– Nej. Ett tag var jag inne på att bli polis. Jag gillar inte att sitta still. Men samtidigt var jag intresserad av matlagning och tyckte att det var kul att baka. Så det blev restaurang på gymnasiet, och det var så kul så jag valde att plugga vidare på Grythyttan.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här