Diskbossen Didier får Umeå att dansa
Didier Blekou, diskansvarig på Sodexo Hotell Björken i Umeå. Foto: Malin Grönborg
Porträttet DIDIER BLEKOU

Diskbossen Didier får Umeå att dansa

När skyddsombudet, danspedagogen och musikern Didier Blekou inte sprider glädje i diskrummet på jobbet får han Umeåborna att gunga till västafrikansk musik.

Publicerad 16 september 2020

På vardagarna ser Didier Blekou till att allt fungerar som det ska i disken på Hotell Björken i Umeå. Resten av tiden är han dansare, musiker och showman.
För Didier är dans och musik mycket mer än bara underhållning. Det är medicin, glädje och livselixir.

Didier Blekou är danspedagog, med inriktning på modern afrikansk dans. Foto: Malin Grönborg

– Jag har det i blodet. Jag har det i kroppen. Det gör mig lycklig. Jag är danspedagog och så spelar jag trummor. Om det händer något i Umeå, något event eller om någon ska ha en fest, då ringer de mig så kommer jag. Och varje lördag kör jag kurs i afrikansk dans för barn, ungdomar och vuxna, ja alla.
Är det populärt?
– Jo, det är jättemånga som kommer. Vi kunde inte fortsätta just nu på grund av coronaviruset, men vi tänker positivt och hoppas att vi kan börja igen snart. Men det är mest kvinnor som anmäler sig. De är mest motiverade. Jag säger till killarna: ni får gärna komma, det är bra för er. Det är inte bara dans, det är motion och man mår jättebra. Jag förstår att det är jobbigt i början, att det är svårt. Men ingenting är lätt från början, innan man har lärt sig.

Vad är det för dans du sysslar med?
– Det är modern afrikansk dans. Afrikansk dans är väldigt bred. Vi har traditionell och modern. Om jag säger traditionell dans, då måste jag säga från vilken ort, från vilket ställe. Alla ställen har sin egen dans. Så jag kör modernt.

Didier Blekou

Ålder: 42 år. Familj: Fru och sonen Jonas, 6 år. Gör: Diskansvarig, platsombud, försäkringsinformatör, och skyddsombud på Sodexo Hotell Björken i Umeå.

Vad gör du på jobbet?
– Jag gör nästan allting. Jag diskar, jag städar, jag är i köket när det kommer varor, jag är flexibel. Förut jobbade jag halvtid som kock, men jag bytte avdelning för att min chef frågade om jag ville jobba heltid som ansvarig för disken. Många frågar mig: du som är kvalificerad kock, varför diskar du? Det är kul att laga mat. Men det är också kul att diska. Det är kul att vara ansvarig för en avdelning också. Jag har ansvar för att hela avdelningen ska fungera, det är en bra erfarenhet för mig.

Didier Blekou har flera fackliga uppdrag på jobbet. Foto: Malin Grönborg

Hur kommer det sig att du engagerat dig fackligt?
– För det är viktigt att veta vad du har rätt till. Om du inte vet det, så kommer du att bli trampad på. Så jag gick en introduktionsutbildning och fick veta massor av grejer som jag inte visste förut. Det gav mig mer motivation och inspiration.
När vårt skyddsombud på jobbet slutade ville hon att jag skulle ta över. Så jag pratade med mina kollegor och det var okej. Nu är jag skyddsombud och platsombud. Det är väldigt intressant. Jag gillar att hjälpa folk. Jag gillar att sprida glädje på jobbet, att få mina kollegor att inte stressa. Ibland berättar jag historier för dem, ibland sjunger jag.

Skulle du vilja leva på din dans och musik?
– Bra fråga. Man kan jobba som danslärare på heltid. Men jag är en person som vill vara på många ställen. Alla vill ha Didier, snälla kom till oss, snälla kom till oss. Jag vill inte sitta fast på ett ställe. Så nu tänker jag blanda. Att vara på Hotell Björken är bra. Jag har väldigt bra arbetskamrater och en superbra chef.