Här räcker sommarens solljus inte till
Kroppen behöver solljus, även om vi inte ska bränna oss. Foto: Colourbox
Efter jobbet Smågodis
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Här räcker sommarens solljus inte till

För lite solljus ger brist på D-vitamin. Lösningen? Rätt mat, charterresor och kosttillskott, säger professor Christel Lamberg-Allardt.

Publicerad 28 januari 2009

Vad händer med oss om vi får för lite D-vitamin?
– Kraftig D-vitaminbrist orsakar rakitis (engelska sjukan) hos barn. Det gör benen mjuka och böjda. Hos vuxna kallas det för osteomalaci. Mild brist kan ge benskörhet.

D-vitamin skapas i huden när vi solar. Kan vi sola oss friska?
– I USA säger man att man ska vara ute minst 15- 20 ­minuter per dag, mitt på dagen och med en stor del av kroppen blottad. Men de flesta är ju på jobbet mitt på dagen, och här är solen inte tillräckligt stark största delen av året.

Inte ens på sommaren?
– Inte så att det räcker för hela året. Absolut inte så kass som förra sommaren var. Om man reser söderut så fungerar det. Då räcker D-vitaminlagret i flera månader framöver.

Så regelbundna charterresor är en lösning?
– Ja, det kan det vara. Men ur miljösynpunkt är det naturligvis inte det bästa. Men man kan få i sig tillräckligt med D-vitamin genom kosten också om man väljer rätt.

Vad ska man äta?

– Fisk är den viktigaste källan för D-vitamin, men då ska vi ju tänka på utfiskningen också Det finns även i skogssvamp, men frågan är om man kan äta svamp varje dag. I Sverige vitaminberikar man mejeriprodukterna, men det verkar inte räcka så jag rekommenderar kosttillskott.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.