Madeleinekakan är mest känd som tilltugg till berättarens lindblomste i första delen av Marcel Prousts »På spaning efter den tid som flytt«.
Sébastien Boudet är mer eller mindre född i ett degtråg. Hans pappa är bagare och de båda bröderna likaså. Men som sextonåring lämnade han Paris och hamnade för tio år sedan via kärleken i Sverige.
Numera driver han bageriet La Petite France i Stockholm. Allt bakas med lika delar passion och surdeg.
– Jag saknade verkligen ett vettigt franskt bageri i Sverige och blev förbannad när jag såg vad de gjorde med min kultur, så jag fick ta tag i det själv. Jag vill påverka hela branschen.
Resultatet finns även att läsa på bloggen »Brödpassion«.
Här är hans klassiska franska Madeleinekakor.
Les Madeleines
- 210 g vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 citron, rivet skal
- 1 apelsin, rivet skal
- 1 vaniljstång, fröna
- 3 fina ägg
- 170 g socker
- 170 g smör, smält och ljummet
Blanda mjöl och bakpulver. Sikta i en skål och blanda i rivet citrusskal och fröna från den skårade vaniljstången.
Tillsätt ägg och socker. Blanda ordentligt. Tillsätt smör och blanda försiktigt. Smeten ska bli glansig och klumpfri.
Pensla en Madeleine-plåt (finns i köksbutiker och på nätet) med smält smör. Sikta över lite mjöl och spritsa ut smeten med 10 mm tyll så att formarna nästan är fulla.
Baka i varmluftsugn på 200 grader i 8 min. De ska resa sig och få ett litet »huvud« på mitten. Lossa och låt svalna på galler.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.