Prova portvin till jul
Foto: Istockphoto
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Prova portvin till jul

Julfikon eller blåmögelost -- ett glas portvin passar både till sött och salt.

Publicerad 17 december 2010

Snart är det jul och få saker smakar lika rasande gott som ett glas portvin. Det värmer i vinterkylan och passar ypperligt till julens smaker. För er som inte vet är portvin ett starkvin från Portugal, närmare bestämt i Dourodalen och staden Porto. Med andra ord finns inget portvin i Sydafrika, Australien eller övriga världen, däremot finns liknande viner.

När portvin tillverkas, hejdas jäsningen med hjälp av druvsprit. Den ojästa musten rymmer rejält med sötma. Vinet spritas upp till 20 procent alkohol och upplevelsen är mustig, fruktig och söt. Portvinets karaktär av torkade fikon, dadlar, russin och choklad gör att det funkar utmärkt till det söta på julbordet. Sötman i drycken lindras av sötman i godis. Lika läckert är portvin och blåmögelost, vinet lirar utsökt med sälta i ost. Servera med lite fikonmarmelad och upplevelsen är mindre söt.

Det finns olika stilar av port. Vintage Port görs endast i exceptionella årgångar och funkar utmärkt att lagra. Late Bottled Vintage och Tawny är färdiglagrade och drickfärdiga, Colheita liknar Tawny i karaktären medan Ruby är en enklare form av port som inte bör lagras. Undvik att servera portvinet kylskåpskallt, mellan 15 – 18 grader är lämplig temperatur. Men förvara den öppnade flaskan i kylskåpet så håller portvinet längre.

Följande portviner rekommenderas:

Churchill”s Late Bottled Vintage, Porto, 8016, 99 kr, 375 ml.
Kopke Fine Ruby, Porto, ­Portugal, 8048, 65 kr, 375 ml.
Smith Woodhouse 10 Year Tawny, Porto, Portugal, 8055, 189 kr, 750 ml.
Graham”s Late Bottled ­Vintage, Porto, Portugal, 8000, 84kr, 375 ml.
1995 Fonseca Guimaraens Vintage Port, Porto, Portugal, 8001, 329 kr, 750 ml.
2001 Silval Vintage Port, Porto, Portugal, 8015, 335 kr, 750 ml
Taylor”s 10 Years Tawny, Porto, Portugal, 8081, 229 kr, 750 ml.

Vitt portvin
Offley Cachucha, Porto, ­Portugal, 8106, 64 kr, 375 ml.

Alkoholfritt
Äppelglögg Alkoholfri, ­Sverige, 92011, 24 kr.
Saxhyttegubbens Blåbär, Sverige, 1964, 62 kr.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här