Färgsätt med färska örter!
Kryddgrönt ger vårkänslor till malfattibollar, sås och citronkaka.
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Färgsätt med färska örter!

Kryddgrönt ger salladen vårkänsla och piggar upp köttgrytan. På köpet får vi ett ljuvligt doftande kök!

Publicerad 17 maj 2013

”Grönt symboliserar det friska och hälsosamma. En färg som får oss att associera till hopp, växande, naturlighet, harmoni och hållbarhet. Men kanske är det inte bara därför försäljningen av färska örter ökar. Det vi snarare är ute efter är smak, friskhet, aromer, djup och lite harmoni i köksfönstret.”

Malfatti med burrosalvia

(5 – 6 förrättsportioner)

  • 200 g fryst bladspenat eller förvälld färsk spenat
  • 350 g ricotta
  • 1 helt ägg och 2 äggulor
  • 70 g riven parmesan
  • 0,5 dl rivet dagsgammalt bröd eller panko
  • 0,75 dl mjöl
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar och riven muskot

till servering: 75 g smör, ca 10 salviablad, riven parmesan

Krama ur spenaten och hacka den fint. Blanda ricottan med ägg, äggulor, mjöl och rivet bröd. Salta, peppra och tillsätt lite riven muskot. Rör till en jämn smet. Blanda ner spenaten och riven parmesan.
Blöt händerna och rulla jämna bollar av smeten, lägg dem på en mjölad bricka och låt torka i 30 minuter.
Koka upp mycket vatten. Tillsätt en matsked salt. Lägg i malfattibollarna några stycken i taget och vänta tills de flyter upp till ytan. Låt koka i ytterligare några minuter innan du fångar upp dem med ett ­hålslag. Lägg upp på ett uppvärmt fat.
Bryn smör och salvia lite lätt och häll smöret över ­bollarna. Servera med riven parmesan.

 Citron- och timjankaka

(4 portioner)

  • 125 g rumstemperat smör
  • 2 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • rivet skal från 1 citron
  • 1 msk citrontimjan (eller timjan plus  rivet citronskal)
  • 2 stora ägg
  • 0,75 dl mjölk

sockerlag:

  • 1,5 dl socker
  • 0,75 dl vatten
  • 10 kvistar citrontimjan

Smörj och mjöla en tvålitersform ordentligt. Sätt ugnen på 180 grader. Arbeta ihop sockret med det mjuka smöret. Blanda mjöl, bakpulver, salt, rivet citronskal och finhackad timjan i en annan bunke.
Rör ner mjölblandningen tillsammans med äggen och mjölken i bunken med smör och socker.
Häll eller klicka smeten i formen och sätt in i ugnen i 40 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
Koka under tiden upp socker och vatten till lagen. Lägg i timjan (rivet citronskal) och sjud på svag värme i 10 minuter.  Häll lagen över den ännu varma kakan. Låt stå i formen minst en kvart innan du skär upp den.  

Choripan med chimichurri

(5 – 6 portioner)
Choripan är populär gatumat i Sydamerika. Namnet kommer från »chor« som i choritzo och »pan«  som är spanska för bröd.

  • 2 små schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl färsk bladpersilja och ytterligare 2 msk färska ­kryddor som basilika, oregano eller timjan
  • saft och riven skal från en citron
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt 
  • 1 nypa svartpeppar
  • 1 dl olivolja

till servering: 1 surdegsbaguette, 5 – 6 smakrika, kryddiga spanska chorizokorvar, majonnäs

Skala lökarna och skär dem i mindre bitar. Mixa löken fint med en stavmixer. Tillsätt de andra ingredienserna förutom oljan och mixa någorlunda slätt. Rör till sist ner olivoljan. Låt gärna chimichurrin stå över natten så att smakerna mognar.
Grilla korvarna på grill eller grillpanna. Dela dem på hälften och grilla snittytorna någon minut.
–Servera korvarna i bröden med majonnäs och ­chimichurri.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här