»Det finns avarter«
Företagshälsovård är inte detsamma som friskvård. Legobygge: Olle Goto, Foto: Naho Goto
Nyheter FÖRETAGSHÄLSOVÅRD

»Det finns avarter«

Alla arbetsgivare känner inte till vad företagshälsovård är. De kan anlita vanliga allmänläkare eller blandar ihop företagshälsovård och friskvård.

Publicerad 14 november 2018
Mathias Berntsen. Foto: Linn Malmén

Mathias Berntsen, regionalt skyddsombud för HRF avdelning Karlstad, har mött arbetsgivare som anlitar vanliga allmän­läkare i stället.
– Det finns avarter där det anlitas privata läkare som inte har expertis på arbetsrelaterade frågor. Det ställer till det rejält när vi ska ha rehabiliteringssamtal bland annat. Har företagaren inte kompetensen kan allt bli fördröjt. Våra medlemmar får inte det de har rätt till.

IVL
Ann-Beth Antonsson. Foto: Daniel Ohlsson

Ann-Beth Antonsson, forskare på IVL Svenska miljö­institutet, säger att små företag ofta väljer enbart hälsoundersökningar.
– Enligt en studie från Karolinska institutet har hälso­undersökningar inte någon större effekt på hälsan. Tvärtom kan de leda till att man går och oroar sig för att det upptäckts en liten avvikelse till exempel.
Det är ofta ett starkt fokus på livsstil och mindre fokus på att förebygga risker.
– Visst är hälsosam livsstil bra, men har arbetsplatsen problem krävs det att någon analyserar och hjälper till med åtgärder.

Alejandro Quezada.

Alejandro Quezada, regionalt skyddsombud och ombudsman på HRF avdelning Mälardalen, märker att många arbets­givare saknar kunskap.
– Det jag slås av är okunskapen om vad företagshälsovården kan bidra med. Få vet att man till exempel kan få stöd av en arbetsmiljöingenjör.
Han brukar påpeka att det finns lagstiftning.
– Då händer det att arbetsgivaren svarar att de betalar för friskvård eller ger skobidrag.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här