Här får de anställda företagshälsovård
Simon Karlsson och Cecilia Eriksson tycker att förebyggande insatser är viktiga. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Nyheter FÖRETAGSHÄLSOVÅRD

Här får de anställda företagshälsovård

På Gothia Towers finns en ordentlig företagshälsovård. Men alla anställda vet inte vad de kan få hjälp med, säger klubbordförande Simon Karlsson.

Publicerad 14 november 2018

Mycket är på plats när det gäller företagshälsovården på Gothia Towers. På jättehotellet i Göteborg finns möjlighet till hälsokontroller, rehabilitering, ergonomiutbildningar och behandling vid beroende.

De anställda kan också kontakta företagshälsovården för olika sjukdomar och skador som har med jobbet att göra.
– Arbetsgivaren är mån om att ta hand om personalen, säger Simon Karlsson, bartender och ordförande i fackklubben.

Gothia har mellan 800 och 1 300 anställda, beroende på säsong. En del jobbar 29 våningar upp, andra i kulvertarna under hotellet.
Många HRF-medlemmar jobbar med housekeeping, på supply-avdelningen eller i något av köken.
– Vi är i en bransch där det är viktigt att företagshälsovården fungerar, eftersom vi har mycket hälsoproblem kopplat till jobbet. Det sliter på kroppen att stå och gå ett helt arbetspass och det är många som inte har schemalagda raster, säger Simon Karlsson.

Hos oss behöver man utbilda både anställda och chefer i vad man har för rättigheter.Simon Karlsson

Han tror att tjänstemannasidan använder företagshälsovården mer.
– Hos oss behöver man utbilda både anställda och chefer i vad man har för rättigheter. Det handlar också om kulturen. Man måste inte jobba ihjäl sig för att man jobbar inom restaurang. Det finns en skev yrkesstolthet. Man får lite ont och jobbar vidare, i stället för att söka hjälp i tid.

Eva Peszmeg. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Eva Peszmeg jobbar i kallköket som levererar till Svenska mässan. De har haft besök av en sjukgymnast från företagshälsovården som hållit utbildning i ergonomi.
– Vi skulle använda vagnar mer och se till att rotera så att man inte gör samma sak hela tiden. Men vi har det så stressigt att det kan vara svårt att ta sig tid för allt, säger Eva Peszmeg.

Hon har själv haft kontakt med företagshälsovården och tyckte att det gick smidigt. Men informationen borde bli bättre.
– Det är för många som inte vet vad vi har. Inte ens cheferna har riktigt koll alla gånger. Men det har alltid gått att få hjälp om man haft problem och de tar rehab på allvar. Så det är bra att vi har företagshälsovård.

De vill att vi ska stå på ett visst sätt när vi dammar, men då skulle vi aldrig bli klaraCecilia Eriksson

Hotellstädare är en utsatt yrkesgrupp när det gäller arbetsskador. Även de har fått ergonomi­utbildning.
– Men jag har pratat med chefen och HR om att de tar in ergonomer som inte vet hur det är att städa. De vill att vi ska stå på ett visst sätt när vi dammar, men då skulle vi aldrig bli klara, säger Cecilia Eriksson, som även är skyddsombud och sitter i klubbstyrelsen.

Till vardags märks det inte att företagshälsovården finns, säger hon.
– Egentligen är det först när sjukskrivna som blivit utförsäkrade kommer och vill ha rehab. Många kollegor går till sina vårdcentraler först, även om besvären är jobbrelaterade.

Viktiga lagar och regler

  • Arbetsgivaren ska svara för att den företagshälsovård som arbetsförhållandena kräver finns att tillgå. Arbetsmiljölagen, 2 c §.
  • Arbetsgivaren ska anlita företagshälsovård när den egna kompetensen inte räcker. Föreskriften Systematiskt arbets­miljöarbete, SAM, 12 §.
  • De som har minst 38 procent av sin arbetstid nattetid ska erbjudas läkarundersökning innan de börjar jobba natt och sedan vart sjätte år. Är man över 50 ska undersökningarna göras med tre års mellanrum. Föreskriften Medicinska kontroller i arbets­livet, 65 §.

Simon Karlsson ser att företaget lägger mycket pengar på rehabilitering.
– Men det skulle absolut gå att jobba mer förebyggande. Företagshälsovården kunde kopplas in mer proaktivt.
Nu slutar många rehabfall med att personerna inte kommer tillbaka i arbete.
– Omplaceringar är ofta svårt eftersom de flesta kan just sitt jobb. Men krävs det utbildning för ett annat jobb så borde personen så klart få det.

För egen del gillade Simon Karlsson hälsokontrollen som de fick gå på hos företagshälsovården.
– De kollade konditionen, tog blodprov och frågade om den psykosociala arbetsmiljön. Det var givande att få den biten, för man går ju annars inte till läkare för sådant.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här