Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dalarna

Publicerad 12 februari 2003

Organiserbara: 2 660
Medlemmar i HRF: 2 239 (84%)
Förändring under året: – 7%
Enbart med i a-kassa: 597 (22%)
Förändring under året: – 2%
Helt utan skydd: Ingen
7% överorganiserade

»Det beror inte bara på säsongsjobben«
? De många säsongsföretagen i fjällen är en förklaring, säger Christer Eriksson, ombudsman i Dalarna. Avdelningen har landets högsta andel av restauranganställda som bara är med i a-kassan.
? Men säsongsföretagen är inte hela förklaringen, fortsätter han. Vi ser att det här finns på många andra ställen också.
Några blir fackliga medlemmar efter att ha varit med i a-kassan en tid. Och Christer Eriksson pratar med många som vill gå med i a-kassan, men stå utanför facket.
? De har ofta ett skäl för det. De ska kanske vara mammalediga eller studera. Då får jag argumentera för att de ska få avgiftssänkning eller studerandemedlemskap, men stå kvar som medlemmar.
När Christer Eriksson träffar a-kassemedlemmar ute på arbetsplatserna försöker han argumentera för facket varje gång.
Är det här med a-kassan styrt från vissa arbetsplatser?
? Ja, till en del. Vi märker att vissa arbetsgivare och vissa arbetsledare har sagt åt de anställda att bara gå in i a-kassan, inte i facket. Och då sprider det sig.
Trots att så många har valt att bara vara med i a-kassan finns också många fackliga medlemmar i Dalarna. Organisationsgraden hör till de högsta i landet.
? Vi har haft mycket uppsägningar. Och vi skriver över många medlemmar till andra förbund, främst till Kommunal och Handels. Men vi får inte tillbaka dem som vi borde få. n

Till nästa län och avdelning >>
<< Tillbaka till huvudtexten

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här