Ännu en rätt baserad på fynd från frysdisken. Toppa gärna den sötkryddiga rätten med rostade cashewnötter eller jordnötter.
(4 portioner)
- 400 g fläskfärs eller hönsfärs
- 2+1 msk neutral rapsolja
- 2 msk finhackad eller grovriven ingefära
- ¾ dl ljus soja, t ex japansk Kikkoman
- 2 tsk ljust muscovadosocker eller farin
- 2–3 msk sambal oelek eller 1 msk sambal oelek +1 msk fisksås
- 2 stora klyftor vitlök
- 200 g vaxbönor eller gröna bönor
- 2 dl fryst tärnad mango
- Till servering: svart quinoa, limeklyftor, strimlad koriander, chiliflingor
Gör så här:
- Ta fram färsen. Hetta upp 2 msk olja i en stor stekpanna. Lägg i färsen och ingefäran och stek på hög värme medan du smular färsen smått.
- När färsen vitnat: blanda ner soja, socker och sambal oelek och stek på medelvärme. Mortla eller finhacka vitlöksklyftan och vänd ner. Fortsätt steka tills färsen är seg och ganska torr, cirka 10 minuter.
- För över färsen till en skål. Torka ur pannan noga. Hetta upp 1 msk olja på hög värme. Stek de frysta bönorna och den frysta mangon tills bönorna fått lite färg. Vänd ner färsen och värm snabbt.
- Den sötkryddiga rätten får extra piff om man toppar den med rostade cashewnötter eller jordnötter.