Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bingo lives framtid står på spel

Bingo live skulle bli ett lyft för hallbingon. Men ägarna Svenska spel avvecklar och framtiden är oviss för de påkostade hallarna. Men de gäster som hört talas om planerna är övervägande positiva, berättar Joakim Forsman. - De tycker om det gamla konceptet, att de själva kunde ropa »Bingo« och stoppa spelet.

Publicerad 20 februari 2009

»Jag upplever väldigt starkt att jag är en del av en familj här. Några gäster har sett mig växa upp. Vi vet så mycket om varandra att vi nästan känner varandra, säger Joakim Forsman. Han är bingovärd och skyddsombud på nysatsningen Bingo live vid Fridhemsplan i Stockholm, tidigare Las Vegas Bingo.
Men verksamheten Joakim känner så stor entusiasm inför ska byta ägare, kanske läggas ned helt. När Hotellrevyn besöker lokalen är det dock två veckor innan ägarna Svenska spel ska ge det tråkiga beskedet, och i hallen pågår spelet för fullt: Storbingo.

Det här är en vanlig grå måndag men den äldre publiken sitter som trollbunden. Tystnaden är obruten så när som på några viskningar. Djupt koncentrerade ansikten dyker ner i sina färggranna bingoblock då den sammetslena högtalarrösten annonserar: 9-6-2. Några ringar in en siffra. Ett förlösande Bingo! ropas ur högtalarna och drabbar församlingen som en elektrisk stöt.
Ljudlöst rör sig Joakim Forsman och ­Stefan Collaros runt borden.
»Hej flickor!« kan äldre damer få höra. Eller så ombeds de myndigt att visa upp ­legitimation, för åldersgränsen är 18 år.
Spelbrickorna saluförs som »äkta svensk kvalité«, »vinstbricka« och »turbricka«. Pengar och brickor byter raskt händer. Summorna räknas utan miniräknare. Och så nästa bord och nästa i rasande tempo.

Hög hastighet höll även Svenska spel när satsningen på Bingo live genomfördes. Man gick från idé till färdiga hallar på bara ett par år. Tanken var att tillsammans med idrottsrörelsen skapa framtidens bingo­hallar.
Svenska spel investerade i ett nytt spelkoncept, nya datoriserade system och påkostad, specialritad inredning. Trots att ägarna, svenska staten, ännu inte hade gett sitt godkännande så kunde sju hallar öppna med hjälp av tillstånd från länsstyrelserna i vissa län. I mars 2008 invigdes den största hallen, den vid Fridhemsplan i Stockholm.

Nu, nästan ett år senare, kryssar Stefan Collaros mellan borden. I vanliga fall är han biträdande hallchef. Men i dag är tre medarbetare sjuka och han jobbar på golvet.
– Det är överlägset roligare att vara ute och träffa gästerna. Jag älskar att prata med dem och ge service, säger han och försvinner i ett samtal med May Christenson.
Givetvis sitter hon på hon sin stamplats.
Plötsligt bryts förtrollningen och folk rusar mot kafét, för att återvända med vita koppar i nävarna.
Spelaren Benedikte Salido, 71, har besökt hallen »i alla år«. Han minns hur hallen var innan Svenska spel tog över. Han rynkar ansiktet med avsmak.
– Det var rökigt och jag hatar rök. Nu är det rent och fint och mysigt. Personalen är väldigt service­minded. En gång tappade jag mitt bingoblock. Då ringde Joakim hem till mig, förklarar han.

Revolutionen som hallen har genomgått har uppskattats enormt av somliga kunder, framhåller ­Joakim. För egen del trivs han lika bra nu som de senaste 19 åren.
– Jag har en förmåga att göra folk glada. Så fort de ser mig blir de glada. Då blir jag ännu gladare. Varför? Jag älskar att ge service. Det ger en himla skön känsla att göra en gäst nöjd, säger han och skiner upp.
Men det går inte att göra alla nöjda. Som mest kan en spelare vinna
101 000 kronor. Som värst förlora mer än de har råd med.
– Bingo väcker många känslor. Från intensiv glädje till intensiv sorg. Det är märkligt att det är så. Det kan bero på att det är en upplevelse som händer här och nu, säger Joakim.
Ledsna gäster förekommer så klart. De tröstas och uppmanas i vissa fall att kontakta stödlinjen för spelberoende.
Roligare är det med vinst. Även om långt ifrån alla vinnare visar det.
– En del kan vinna hundratusen utan att röra en min. Andra vinner tusen och blir oerhört glada och vill krama alla och bjuda alla på fika. Gladast blir tanterna. Det är roligare förstås med dem som blir glada, påpekar Joakim.

Speciellt glada var däremot inte Svenska spels styrelse när tillståndet från regeringen uteblev. I december 2008 kom i stället Spel­utredningen, en statlig utredning på över 500 sidor. Utredningen anser att bingospel i hallar bara ska få drivas av folkrörelser. Då grusades Svenska spels förhoppningar om att få regeringens tillstånd.
Bingo live har dessutom gått med brakförlust. Investeringar på 122 miljoner har inte alls lönat sig. Kunderna strömmade inte till som beräknat.Det rör sig om stora pengar, men det är inte därför som Bingo live avvecklas, framhåller Joacim Elm på Svenska spel:
– Det stora problemet är inte lönsamhet, utan brist på regeringstillstånd. Jag kan inte spekulera i varför regeringen har förvägrat oss tillstånd, men jag har väldigt svårt att tänka mig att det har med ekonomi att göra.
De pågående förhandlingarna om hallarnas framtid kan ta ett halvt år. I bästa fall tar föreningarna över – de bingoallianser som tidigare drev bingohallarna och som driver ett flertal hallar runtom i landet.
Men om dessa inte vill eller kan ta över återstår troligen inget än att säga upp ­personalen och stänga.

Efter att beskedet nått gänget på Bingo live Fridhemsplan så är hallchefen Carina Berggren ändå optimistisk.
– Vi tror definitivt på en fortsättning. Det finns bingospelare och de vill fortsätta spela. Spelet måste gå vidare.
Bingovärden Joakim Forsman jobbar på som vanligt.
– Nu har jag kommit över chocken. Jag har ställt in mig på att det är slut på min tid hos Svenska spel. Vi är ett bra gäng och har lärt oss mycket av den här satsningen. Att ge service, samarbeta och ta ansvar. Vi får hoppas att bingohallarna överlever.
De gäster som hört talas om planerna är övervägande positiva.
– De tycker om det gamla konceptet, att de själva kunde ropa »Bingo« och stoppa spelet, berättar Joakim.

Klockan halv fyra är storbingon slut.
Joakim avnjuter en sen lunch i fikarummet.
I övre hallen sitter en mössförsedd äldre dam och granskar meditativt sitt bingoblock. Bingo lives överlevnad svävar i ovisshet ett tag till. Men när vi slinker ut till ­S:t Eriksgatan pågår fortfarande variantbingo i den nedre hallen.

Bingo lives korta liv

  • Bingosatsningen startade 2005. Målet var 70 bingohallar runt om i hela Sverige. För det krävdes tillstånd från staten.
  • I väntan på tillstånd tecknade Svenska spel lokala avtal med länsstyrelser och tog över driften av sju bingohallar från allianser och idrottsföreningar från hösten 2007 och framåt.
  • Verksamheten har haft en rörelseförlust på 238 miljoner kronor under 2007 och 2008.
    Källa: Dagens Nyheter

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.