Ur artikelarkivet Efter jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Älskling, vi ses på jobbet

Jobbet är ett av de vanligaste ställena att träffa sin partner på. Hotell- och restaurangbranschen är inget undantag. Hotellrevyn har träffat tre par som berättar om hur det är att arbeta ihop med sin partner och vara ihop med en arbetskamrat.

Publicerad 1 april 2007

Säsongsjobbarna fick pirr i magen av varandra

TROTS TIO ÅR TILLSAMMANS ser Carina Renhuvud och Björn Willmer nästan nyförälskade ut. Det kanske har att göra med att de gifte sig i somras.
– Vi hade sagt att om vi inte gifter oss inom tio år så var det nog ingen mening, säger Carina och skrattar. Sedan 2001 är de också kollegor på Idrefjäll, i norra Dalarna.
– Idrefjäll är så stort så det känns knappt som om vi jobbar tillsammans, säger Björn.
– Precis, ibland ser vi inte varandra på hela dagen, säger Carina.
– Möjligtvis att det blir en puss när man ses i receptionen, säger Björn. Men så har det inte alltid varit. Ett tag arbetade Björn som nattreceptionist och då kunde det vara Carina som löste av honom.
– Det var värre. Så skulle det inte fungera att jobba särskilt länge. Jag är nog för mycket kontrollmänniska. Jag ställer nog högre krav på jobbet och på Björn skulle jag säkert ställa ännu högre krav, säger Carina.

BJÖRN OCH CARINA är vana att arbeta tillsammans. De träffades för första gången när de båda säsongade på Lövåsgården i Idre. Året var 1996 och Carina arbetade som restaurangalltiallo och Björn som skidlärare. Men något klick var det inte tal om.
– Vi arbetade en hel säsong och blev kompisar. Det var först när vi kom tillbaka till nästa säsong som vi kände att det kunde vara något mer, berättar Carina. Efter en tid av sneglande och pirr i magen tog Björn mod till sig och berättade hur han kände för Carina. När hon svarade att hon kände likadant blev de båda förvånade.
– Det var som Jaha, gör du det? Det gör ju jag också, säger Carina.

SEDAN DESS HAR de fått barnen Rickard, 5 år och Linnea, 9 år. Carina och Björn tycker att det fi nns fördelar med att ha samma arbetsplats när man har barn. För det mesta kan de lägga sina arbetstider så att de inte krockar.
– Vi jobbar ju båda helger och kvällar ibland så det måste lösa sig med barnen. Men det gör det nästan alltid, säger Carina.
– Dessutom kan vi åka tillsammans till eller från jobbet ibland. Men det är inte så ofta, säger Björn. De tror båda att det är bra att som par inte arbeta för tätt inpå varandra.
– Det kan bli svårt att bolla saker som har hänt på jobbet om båda är inblandade. Fast det är ju också bra att ens partner vet exakt vad man pratar om, säger Björn. Carina instämmer: – Ja, men det kan bli väldigt mycket jobbprat hemma då.

DE TROR ATT gemensamma fritidsintressen är en av nycklarna till att klara av att vara både partners och kollegor.
– Något man gör tillsammans helt utanför jobbet. Annars blir det lätt att jobbet är det enda man pratar om när man kommer hem, säger Björn. Carina och Björn leder barngrupper i Missionskyrkans scoutförening som gemensam fritidsaktivitet.
– Sedan måste man förstås ha egna intressen. Men det har ju de fl esta, säger Carina. Björn och Carina kommer dock inte att vara kollegor så länge till eftersom Björn snart ska byta jobb. Men i framtiden hägrar något annat.
– Jag har alltid drömt om att öppna en egen anläggning. Helst tillsammans med Carina, hon har så mycket kunskaper som jag inte har, säger Björn. Men Carina drömmer inte riktigt om samma sak.
– Nej, jag tycker att det känns lite otryggt att ha eget företag. Jag tycker att jag redan lever i min dröm

Kockarna som startade familj tillsammans

EMMA JAKHAMMER och Jakob Dybeck från Malmö träffades när de rensade sill på en kockutbildning i Eslöv. Nu, nästan tio år senare, är de gifta, föräldrar och driver den egna restaurangen Parimat i Löddeköpinge.
– Det har varit otroligt kul att få starta upp något eget tillsammans. Att planera och drömma tillsammans är väldigt roligt, säger Jakob. När erbjudandet kom om att få öppna en restaurang i ett köpcentrum tvekade de inte.
– Vi arbetade på varsitt ställe och var båda sugna på att göra något nytt. Så allting föll på plats, säger Jakob.

MEN DET HAR varit tufft. En månad innan Parimat skulle öppna kom Emma och Jakobs första son, Laban. Samtidigt höll paret på att renovera ett hus.
– Det är inte att rekommendera. Det var väldigt tufft att försöka göra allt på en gång. Ibland har det varit jättekämpigt, men då har man i alla fall haft varandra att dela motgångarna med, säger Jakob. Nu när saker och ting har fallit på plats tycker de att det fi nns stora fördelar med att arbeta ihop. En är att ingen behöver ha dåligt samvete för att man jobbar för mycket.
– Sedan känner vi ju varandra väldigt väl och vet hur vi jobbar. Jag vet vad Emma tycker är viktigt och hon vet vilka som är mina starka sidor. Man kan vara ärlig och öppen på ett helt annat sätt.

BAKSIDORNA ÄR att arbetet får ta stor del i det gemensamma livet även på hemmaplan.
– Det fi nns en risk att man alltid pratar om jobbet. Sedan är det klart att det kan tära på förhållandet att man alltid är tillsammans. Och familjen blir ju väldigt beroende av att företaget går runt eftersom ingen av oss har någon annan inkomst. Men mest är det positivt. Jakob och Emma tror att det är viktigt att försöka ha en egen fritidsaktivitet för att orka vara på topp både på jobbet och hemma.
– Det är nog viktigt att komma ifrån då och då. Emma rider och jag brukar försöka åka in till Malmö en gång i veckan för att träffa kompisar och kolla på fotboll.

Kallskänkan kan tänka sig att jobba med sin kock igen

LINDA BJÖRNSSON OCH ANDERS DAHL träffades som många andra i restaurangbranschen på en personalfest. Linda var ganska ny som kallskänka på Gondolen där Anders hade arbetat som kock ett tag. I början av deras förhållande arbetade de nästan alltid på samma tider, något som de tror var bra för deras relation.
– Om vi inte hade gjort det så hade vi antagligen aldrig hunnit ses. Så är det nog ofta i branschen. Sedan är Gondolen så stort att man inte behöver gå på varandra, säger Linda.

HON TROR ATT det är lätt att bråka lite extra med sin partner när det kör ihop sig på jobbet. I alla fall om man har varit tillsammans länge.
– Ja, det tror jag. Men eftersom det var väldigt nytt mellan oss så bråkade vi nästan aldrig.

NU HAR BÅDA bytt jobb och för tillfället arbetar de inte tillsammans. Linda är på restaurang Pontus in the green house och Anders arbetar på Spring, båda i Stockholm. Linda tycker att det är ganska skönt att de inte jobbar kvar tillsammans.
– Det är nog bra att inte behöva vara tillsammans tjugofyra timmar om dygnet. Och om det skulle bli konfl ikter på jobbet så är det skönt att han kan stå utanför.

SAMTIDIGT är ingen av dem främmande för att jobba ihop i framtiden igen. Fast helst inte på ett litet ställe, säger Linda.
– Nej, inte som där jag jobbar nu. Det är så litet att vi skulle gå varandra på nerverna. Men på en större restaurang skulle jag inte ha något emot det. Trots att de inte har samma arbetsplats blir det mycket jobbsnack hemma hos Anders och Linda.
– Vi pratar ju ofta mat hemma. Men det är ju inte så konstigt, det är ju vårt gemensamma intresse, säger hon.

BJÖRNS OCHCARINAS TIPS:

Ha en gemensam fritidsaktivitet utanför jobbet. Annars blir det bara jobbprat.

Ha en jobbroll och en hemmaroll. Låt det som händer hemma stanna hemma och tvärtomoch

JAKOBS OCH
EMMAS TIPS:

Prioritera hemmet så att det känns skönt att komma hem de få gånger man är hemma tillsammans.

Försök att behålla glädjen i det man har skapat tillsammans.

LINDAS OCH
ANDERS TIPS:

>Var inte för gulliga och puttenuttiga mot varandra på jobbet. Det kan vara jobbigt för arbetskompisarna.>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.