Att bli filmad på jobbet känns obehagligt för många. Men på Frasses i Boden är kamera övervakningen en trygghet. Efter sönderslagna fönsterrutor, inbrott och upprepade hot mot de anställda rullar kamerorna nu dygnet runt.
FREDAGKVÄLLAR OCH LÖRDAGKVÄLLAR är värst. Då händer det något nästan varje gång man jobbar natt, säger Chatarina Holmström som är restaurangchef på hamburgerbaren Frasses i Boden. Här är de anställda vana vid stök och bråk. Restaurangen ligger centralt och är en av de få i Boden som har nattöppet. Många som är på väg hem från en kväll på krogen tittar in på Frasses för lite nattamat.
– Då är de trötta, fulla och vill ha mat snabbt. Det är som bäddat för bråk. Det räcker med att någon råkar knuffa till någon i kön eller att någon tycker att det inte går tillräckligt snabbt för att det ska smälla, säger Chatarina. Hon har jobbat på Frasses sedan restaurangen öppnade 1989. Mer än en gång har hon själv råkat ut för gästernas ilska.
– För det mesta slåss de med varandra. Men många av oss i personalen har blivit hotade och kallade för fula saker. Det har hänt en del otäcka saker här, säger hon.
FÖR CHATARINA OCH de andra anställda är övervakningskamerorna, som dygnet runt registrerar vad som händer i restaurangen, en trygghet.
– Det känns mycket säkrare nu. Det kanske är en falsk trygghet, men man känner sig i alla fall lite starkare när man har dem, säger Chatarina och får medhåll av kollegan Katarzyna Keler. Katarzyna har bara arbetat ett knappt halvår på Frasses och trivs.
– Men kamerorna behövs. Ibland kastar de brickor och stolar här inne. För ett tag sedan slog de sönder ett skyltfönster, säger hon. Ägaren till restaurangen, Waclaw Ziobro, säger att meningen med kamerorna är just att de anställda ska känna sig trygga. Sedan tidigare fi nns ett överfallslarm som är kopplat till en larmcentral, och Waclaw försöker att hålla tät kontakt med polisen.
– Vi har ordnat träffar med polisen där de har gett oss tips och råd. Och så har vi haft en självförsvarskurs. Men polisen har för lite resurser här i Boden så de hinner inte alltid hit i tid.
DET VAR ETT FRÄCKT inbrott förra året som fi ck honom att börja fundera på övervakningskameror. En söndag i juni bröt sig någon eller några personer in på kontoret och stal pengar.
– Mitt på dagen när restaurangen var öppen. Vad hade hänt om någon i personalen hade kommit då? funderar Waclaw. Men det var inte helt enkelt att få tillstånd för kameror. Många papper skulle fyllas i och ritningar på lokalen skulle lämnas in.
– Och så fi ck vi leta fram alla polisrapporter som samlats under åren. Det blev en bunt, berättar Waclaw. Ansökan vandrade sedan fram och tillbaka mellan länsstyrelsen och Bodens kommun innan den godkändes. Tillståndet kom tillsammans med en rad instruktioner i början av 2007. Sedan en dryg månad har Frasses tre kameror uppe. En sitter vid kassorna, en vid personalingången och en på kontoret.
CHATARINA HOLMSTRÖM tycker att det är för tidigt att säga vilken inverkan kamerorna kommer att ha, men hon hoppas att de kommer att fungera avskräckande.
– Lokaltidningarna skrev om det när vi fi ck tillståndet, så jag tror att många vet att vi har kameror. Det är bra tror jag. Ingemar Boström håller med. Han har jobbat på restaurangen i drygt fem år.
– Nu kanske vi äntligen får slut på skadegörelsen. Det har varit en del sådant här. Ingemar är även facklig representant på Frasses. Hans uppfattning är att alla anställda är positiva till kamerorna.
– Ja, jag tror att alla tycker att det är bra. Det känns så när vi pratar om det. Chatarina förstår att man kan känna sig kränkt av att bli övervakad.
– Ja, det förstår jag. Speciellt om man inte har blivit ordentligt informerad. Men här vet alla att det är för vår egen säkerhets skull. Ingen tittar på de inspelade banden om det inte händer något, säger hon.
KAMERORNA ÄR kopplade till en liten monitor inne på kontoret, men Waclaw berättar att han inte vet hur man slår på den. Han tycker att arbetsgivare är fel ute om de övervakar sin personal för att se att de sköter sig.
– Man är lite knäpp om man gör så. Man måste lita på sina anställda. Jag litar till hundra procent på min personal. Om jag inte hade gjort det så hade de inte jobbat här. I stället hoppas han att övervakningen ska göra det lättare att stoppa de som bråkar och förstör.
– Ja, fast nu när sommaren kommer brukar det ändå lugna ner sig. När det blir ljusare och varmare så blir folk gladare och bråkar mindre. Det här krävs för att få sätta upp kameror
Arbetsgivaren måste ha tillstånd för kameraövervakningen. De anställda har rätt att yttra sig innan tillståndet ges. Och det är inte tillåtet att fi lma folk utan att de vet om det. Den som vill ha kameraövervakning på platser dit allmänheten har tillgång, som till exempel i en restauranglokal, måste ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen.
– Och vi är ganska restriktiva när det gäller kameraövervakning i restauranger, säger Hans Landberg på länsstyrelsen i Norrbotten.
FÖR ATT FÅ TILLSTÅND till kameraövervakning måste det fi nnas ett bra syfte, som till exempel att övervakningen ska vara en hjälp för att förebygga brott eller olyckor. Syftet vägs sedan mot både gästernas och de anställdas personliga integritet.
– I ansökan måste det fi nnas ett yttrande från skyddsombud eller en facklig organisation som representerar de anställda, säger Hans Landberg. Men även om den fackliga organisationen säger nej i sitt yttrande kan det bli aktuellt med ett tillstånd.
– Då väger man de olika intressena mot varandra. Men det är inte så ofta det beviljas på det sättet, säger han. Få riskerar dock att bli kameraövervakade i smyg. Det krävs oftast att alla som kan tänkas fastna på fi lm är informerade om övervakningen.
– Hemlig kameraövervakning får i stort sett aldrig ske i Sverige, säger Hans Landberg.
NÄR DET GÄLLER kameraövervakning av områden som inte allmänheten har tillträde till, som till exempel personalrum, är reglerna dock lite luddigare. Då gäller personuppgiftslagen och för den är Datainspektionen tillsynsmyndighet. Generellt gäller att alla ska vara informerade om övervakningen även här.
– Vi anser att det ska förhandlas genom en MBL-förhandling med facket, säger Stefan Eriksson som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket. Han tror dock att det fi nns arbets givare som missbrukar kameraövervakning och använder kamerorna för att kontrollera sin personal.
– Det vi kan göra då är att kliva in och kräva skadestånd för att man inte har skött det på rätt sätt, säger han
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.