Alma fastnade för det fackliga
Alma Avdić. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Porträttet Alma Avdić

Alma fastnade för det fackliga

Alma Avdić hade tänkt sig en framtid inom politik eller diplomati. Sedan började hon engagera sig fackligt på sitt extrajobb på Ikearestaurangen. Nu har hon tänkt om.

Publicerad 28 januari 2021
Alma Avdić. Foto: Anna-Lena Lundqvist

För två år sedan tog Alma Avdić sin masterexamen i statsvetenskap med inriktning på global styrning vid Göte­borgs universitet. I dag serverar hon kött­bullar och korv på Ikearestaurangen i Kållered utanför Göteborg.
Ett mycket medvetet val, säger Alma.

– Jag älskade att plugga statsvetenskap. Min plan var att arbeta politiskt på något sätt i framtiden. Men när jag gjorde praktik på Sloveniens ambassad i Köpenhamn så insåg jag att jobba på kontor inte är för mig. Jag vill röra på mig och prata med folk. Jag började jobba på Ikea när jag pluggade, först som sommarjobb och sedan extra. Och jag trivdes jättemycket! Jag älskar mina kunder. Och sedan började jag engagera mig fackligt, då blev jag fast.

Hur då?
– Precis när jag blev klar med min examen och gick upp i tid på restau­rangen så skulle vårt platsombud sluta. Hon frågade vem som skulle vilja bli
engagerad efter henne och jag sade att jag kunde göra det. Nu är jag platsombud och ledamot i avdelningsstyrelsen. Är man facklig kan man också engagera sig politiskt, då kan man påverka ännu mer. Nu kan jag använda min utbildning till det fackliga arbetet. Det känns bra.

Andra medlemmar går förhandlingskurser, jag gick dem på universitetet.

Har du nytta av studierna?
– Ja, många gånger när vi förhandlar eller läser lagar så har jag gjort det förut. Jag känner mig van. Andra medlemmar går förhandlingskurser, jag gick dem på universitetet.

Alma Avdić

  • Restaurangbiträde och HRF:s platsombud på Ikea i Kållered, Göteborg.
  • Ledamot i styrelsen för HRF avdelning Väst, samt ungansvarig i avdelningen.
  • Ordförande för HRF:s centrala ungdomskommitté.

Vad hade du för relation till facket innan?
– Jag visste vad facket var, mina föräldrar var med. När jag var liten brukade vi semestra i fackets sommarstugor.
I mitt hemland Slovenien är det många som är med i facket. När jag kom till Sverige som utbytesstudent fick jag höra att jag borde gå med. Så det gjorde jag.

Varför valde du att plugga just i Sverige?
– Min moster bor i Stockholm, så jag hade varit här flera gånger tidigare. Slovenien är väldigt vackert, vi har hav och vi har Alperna. Men jag älskar Sverige! Jag trivs jättebra här. Det är därför jag har stannat. Det är lite
annorlunda än mitt hemland.

Här är det mer okej att ta hand om sin arbetsmiljö.

Om att vara med i HRF

»Det känns bra att vara med i facket, för då tar man inte bara hand om sig själv utan om kollektivet. Man är en del i ett viktigt sammanhang. Det är att ta lite ansvar för samhället.«

På vilket sätt?
– Det är mindre stress här. Jag har inte så mycket arbetslivserfarenhet från Slovenien, men jag tror att det är mer okej här att ta det lugnt, att ta hand om sig själv. Här är det mer okej att ta hand om sin arbetsmiljö, där ska man mer jobba på. Det finns kollektivavtal i Slovenien också, men de anställda kan inte påverka så mycket. Inte lika mycket som här.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  Jag är ungansvarig i min avdelning. Det är för att jag tycker om att arbeta med unga. Jättemånga i vår bransch är unga, det kanske är deras första jobb. Och de är så lätta att utnyttja för de vet inte hur saker fungerar. Det är därför det är så viktigt med skolinformation. Jag är också mycket intresserad av internationella relationer, jag har ju läst det inom statsvetenskapen. Min dröm är att någon gång i framtiden kunna skapa ett fackligt nätverk mellan Sverige och Slovenien. Jag tror att det vore bra för både oss och dem.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här