Nyheter ARBETSTILLSTÅND

Regeringen vill ha arbetstillstånd för bristyrken

Ytterligare uppstramningar av arbetskraftsinvandringen är på väg. Om regeringen får som den vill blir det svårare att få arbetstillstånd för okvalificerade jobb där det inte är brist på arbetskraft.

Publicerad 28 april 2022
Regeringen vill ha arbetstillstånd för bristyrken
Regeringen har tillsatt en utredning om arbetsmarknadsprövning, berättade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman på en pressträff. Foto: Regeringen.se, Colourbox

För några veckor sedan meddelade regeringen att de ville skärpa lagstiftningen kring arbetskraftsinvandring. Bland annat föreslog man att det ska krävas ett anställningsbevis för att få arbetstillstånd för medborgare utanför EU.

I dag tog regeringen ytterligare ett steg mot en stramare syn på arbetstillstånd när man tillsatte en utredning om arbetsmarknadsprövning.
– Vi ska ha ordning och reda på svensk arbetsmarknad och vi ska knäcka den organiserade brottsligheten. Sverige ska aldrig konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor, sade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman på en pressträff.

Hotell- och restaurangfacket har länge efterlyst arbetsmarknadsprövning för utländsk arbetskraft. Det innebär att det görs en prövning av om en specifik kompetens måste hämtas från utlandet, eller om den står att finna i den svenska arbetskraften.

Anders Ygeman påpekade att Sverige har bland världens mest generösa regler för arbetskraftsinvandring, och att det har lett till att många erbjuds okvalificerade jobb där det inte finns någon brist på arbetskraft.
– Lagstiftningen kan enkelt utnyttjas av organiserad brottslighet.

Mer detaljer kring utredningen ska presenteras före sommaren.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här