Nyheter nedstängning

Regeringen förbereder nedstängning

Om man ser risk för en tredje våg av smittspridning kommer regeringen att stänga ned delar av samhället, bland annat restauranger. Det meddelade socialminister Lena Hallengren i dag.

Publicerad 17 februari 2021
Regeringen förbereder nedstängning
Om en tredje smittvåg är på väg kommer regeringen besluta om nedstängning, sannolikt också av restauranger. Foto: Mostphotos

I januari röstade riksdagen för en ny pandemilag. Inom ramen för den kan regeringen fatta snabba beslut om begränsning eller nedstängning av verksamheter. I dag meddelade regeringen att man gör förberedelser för att kunna tillämpa lagen på det viset.

– Vi tänker inte vänta tills det är för sent, sade Lena Hallengren vid en presskonferens.

Malin Ackholt
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt säger att det nu är viktigt att de verksamheter som eventuellt drabbas av nedstängning snabbt får ekonomiskt stöd.

– Om det är så att man ska stänga ned måste det direkt kopplas till ersättning. Det är fullständigt nödvändigt.

Samtidigt kom beskedet att nöjesparker ska ha samma förutsättningar och begränsningar som tema- och djurparker. Förra sommaren kunde till exempel Kolmården och High Chaparral hålla öppet, medan Astrid Lindgrens värld och Liseberg tvingades hålla stängt.

– Ju mer klarhet man kan bringa i förutsättningarna att driva verksamhet, desto bättre. Att alla lyder under samma lagar och regler är rimligt, säger Malin Ackholt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här