Med en fänkålsbakad torskrygg, ramslöksblomma och kräftmousseline tog Paula Bernzen hem första pris i Commis Award på Gastronord.
![Paula tog hem segern](https://www.hotellrevyn.se/wp-content/uploads/2024/04/wbocusepaula-1130x640.jpg)
Spänningen var stor när fem unga kvinnliga kockar gjorde upp i finalen av Bocuse d’Or Sweden Commis Award på restaurang- och matmässan Gastronord.
Juryn behövde extra tid eftersom det var så jämnt mellan finalisterna. Men det var Paula Bernzen som till slut stod som segrare.
Grattis Paula, hur känns det nu?
– Jag är jättenöjd med min insats och så glad att så många var här och supportade mig. Speciellt min lärare Katarina Westlund. Jag är så tacksam över allt arbete hon lägger ner på oss tävlande i skolan.
Vad lagade du?
– Jag lagade en fänkålsbakad torsk med en frasig jordärtskocka toppad med Almnäs Tegel. Sedan var det en ramslöksblomma med variation på gurka och en kräftsås med XO-sås.
Gick allt som du hade tänkt dig?
– Nej, vi hade lite motvind. Det var vågar som inte funkade och hål i spritspåsar. Men vi löste det.
![](https://www.hotellrevyn.se/wp-content/uploads/2024/04/wbocusedorjuryn2.jpg)
![Bocuse d’Or Sweden Commis Award, juryn.](https://www.hotellrevyn.se/wp-content/uploads/2024/04/wbocusedoralla.jpg)
![Bocuse d’Or Sweden Commis Award, finalisterna.](https://www.hotellrevyn.se/wp-content/uploads/2024/04/wbocusedorkatarinawestlundpaulabernzenedwingustafsson1.jpg)
![Bocuse d’Or Sweden Commis Award, Paula Bernzen med team.](https://www.hotellrevyn.se/wp-content/uploads/2024/04/wbocusedorpaula2.jpg)
![Bocuse d’Or Sweden Commis Award, Paula Bernzen](https://www.hotellrevyn.se/wp-content/uploads/2024/04/wbocusedorpaula.jpg)
![Bocuse d’Or Sweden Commis Award, Paula Bernzen](https://www.hotellrevyn.se/wp-content/uploads/2024/04/wbocusedorpaulasbidrag2.jpg)
Är det något du är särskilt nöjd med?
– Såsen! Den blev väldigt god. Den är den godaste jag gjort på alla tidsträningar. Och min commis Edwin. Han jobbade på så bra.
Mycket tidsträning
Vad var svårast?
– Att vara i ett annat kök med andra ugnar att anpassa sig efter.
Hur hade du förberett dig?
– Vi har tidstränat väldigt mycket i skolan och jobbat igenom rätten. Vi har också haft folk som testat rätten och dubbelkollat allt.
Om tävlingen
- Bocuse d’Or är världens mest prestigefulla tävling för kockar. Den avgörs vartannat år i Lyon, Frankrike.
- Bocuse d’Or Sweden Commis Award är en årlig tävling som riktar sig till unga kvinnor som går sista året på gymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram. Syftet med tävlingen är att inspirera fler kvinnor att tävla i matlagning. Förhoppningen är också att på sikt hitta en potentiell kandidat till Bocuse d’Or.
- Commis är benämningen på den assisterande lärlingskocken i ett proffskök. I Bocuse d’Or ingår alltid en commis i tävlingsteamet.
Hur ska du fira?
– Jag har inte planerat något. Vi ska hem till Mjölby och sedan blir det väl något gott käk i kväll.
Du tar studenten snart. Vad drömmer du om att göra i framtiden?
– Jag vill hitta en restaurang som jag trivs på, med hög nivå och mycket fina rätter.
Vill du fortsätta tävla?
– Ja, jag tror det.
Som vinnare i den här tävlingen får du följa med när Sverige tävlar i världsfinalen av Bocuse d’Or i Lyon i januari 2025. Hur känns det?
– Jättecoolt. Det var därför jag ville vara med i den här tävlingen.