Restauranggäster ska få mer information om mat som kan framkalla allergi. Nya EU-regler börjar gälla den 13 december.
Alla restauranger måste från och med den 13 december kunna berätta om vilka allergiframkallande ämnen som finns i maten. Informationen kan ges muntligen eller skriftligen. Det går bra att vänta till dess att gästen frågar, men restaurangen måste vara tydlig med att det går att få informationen, genom att till exempel skriva det i menyn.
Reglerna gäller inom hela EU. Svenska Livsmedelsverket hade från början som förslag att alla restauranger skulle ha en skriftlig ingrediensförteckning över allt som serverades, men så blev det inte.
Här är de 14 allergenerna som restaurangen måste kunna informera om: spannmål som innehåller gluten, kräftdjur, ägg, fisk, jordnötter, sojabönor, mjölk, nötter och mandel, selleri, senap, sesamfrön, svaveldioxid och sulfit (E-nummer 220-224 samt 226-228), lupinmjöl och frön, samt blötdjur som snäckor, musslor och bläckfisk.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.