Nyheter arbetsmiljö

Max tvingas betala 400 000

Två olyckor med allvarliga brännskador som följd. Det ledde till att en Maxrestaurang i Nyköping tvingas böta 400 000 för arbetsmiljöbrott.

Publicerad 9 augusti 2023 Kommentera
Max tvingas betala 400 000
En Maxrestaurang i Nyköping får böta 400 000 kronor för två fall av arbetsmiljöbrott. I båda fallen har anställda skadats av het frityrolja. Foto: Istockphoto, Mostphotos

Både 2021 och 2022 inträffade olyckor med fritösen på en Maxrestaurang i Nyköping.

Vid det ena tillfället svämmade filterlådan över och het frityrolja rann över en anställds fot. Den anställde fick andra gradens brännskador på tår och fotrygg, en ”inte ringa” skada enligt riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Ett år senare var olyckan återigen framme, på samma restaurang.

En anställd höll på att avsluta arbetsdagen och stänga restaurangen. När han skulle lägga ett lock på den avstängda men fortfarande varma fritösen halkade han och hela armen åkte ned i fritösens heta olja. Orsaken till olyckan var att det läckt ut frityrolja på golvet.

Den anställde fick både första och andra gradens brännskador.

Åklagaren vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål pekar på att Max har brustit i ansvar. Bland annat har det saknats tillräcklig riskbedömning och skriftliga rutiner för arbete vid fritösen. Totalt döms Max att betala 400 000 kronor i vite.

– Det är en bot de får betala för sin försummelse. Rutinerna, utbildningen och informationen saknades, säger Zeljko Klemse, ombudsman på HRF i Mälardalen.

Han har, tillsammans med representanter från företaget, nu gått igenom och skärpt rutinerna för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Det har definitivt blivit bättre. Rutinerna är skärpta. Men det hade varit mycket bättre om de involverat oss tidigare. Nu hoppas jag att rutinerna inte stannar på bara den här restaurangen utan sprids vidare till alla, säger Zeljko Klemse.