Nyheter arbetsmiljö

Max kan få böta 200 000 efter olycka

I april halkade en anställd på en Max i Nyköping på en oljefläck och brände armen i fritösen. Olyckan var den andra fritösrelaterade på restaurangen på drygt ett år. Nu hotar Arbetsmiljöverket med 200 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas.

Publicerad 26 september 2022 Kommentera
Max kan få böta 200 000 efter olycka
Vid flera tillfällen har anställda på Max-restaurangen skadat sig på fritösen. Senast i april halkade en anställd och doppade armen i het olja. Foto: Andrey Grigoriev/Istockphoto

”Anställd halkade framlänges på en fläck olja och försökte dämpa fallet genom att greppa tag i en fritös. Det var ej lock på fritösen som enbart varit avstängd i några få minuter vilket gjorde att den fortfarande var väldigt varm. Hon hamnade då med armen i fritösen och fick tydliga brännskador på hela vänster arm.”

Anmälan kom in till Arbetsmiljöverket från restaurangen i Nyköping i mitten av april i år. Bara drygt ett år tidigare hade det då inträffat en annan olycka där fritösen var involverad. Då rann frityrolja rätt ner i den anställdes skor, vilket orsakade rejäla brännskador.

Lotta Andersson
Lotta Andersson. Foto: Kent Eng

Efter första olyckan ställde Arbetsmiljöverket krav på förbättringar i arbetsmiljön, vilka restaurangen uppfyllde i slutet av september förra året.

Efter den senaste olyckan sätter Arbetsmiljöverket nu hårt mot hårt. Senast den 1 december ska restaurangen ha vidtagit ytterligare en rad åtgärder. Bland annat ska man göra en ordentlig riskbedömning av fritöserna och ta fram skriftliga instruktioner för hur halkrisker ska undvikas. Om detta inte görs riskerar restaurangen att få betala 200 000 kronor i vite.

Charlotte Andersson, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud, har varit i kontakt med arbetsgivaren.
– Jag har haft ett par möten med HR på Max om detta, och jag ska ha ytterligare ett möte om det i morgon. De vill ha råd om hur de ska uppfylla Arbetsmiljöverkets krav, säger hon.

Lovisa Haeger, pressansvarig på Max, skriver i ett mejl:
– Det är angeläget för oss att se över riskerna som kommit till vår kännedom. Driften jobbar tillsammans med HR för att ytterligare förstärka dokumentation och utbildning. Vi vill implementera åtgärderna på en internationell nivå för att särskilt stärka medarbetarnas säkerhet. Vi jobbar aktivt med detta nu och kommer kunna ge mer information efter nästa kontroll.