Nyheter rökförbud

”Max ett par incidenter under året”

Ett år har gått sedan rökförbudet på uteserveringar infördes. Gästerna har vant sig men vissa problem kvarstår, säger Eskilstunakrögaren Chian Alkoyun.

Publicerad 1 juli 2020
”Max ett par incidenter under året”
Chian Alkoyun vid en av sina två rökfria uteserveringar. Foto: Per Groth

Den 1 juli förra året utökades det befintliga rökförbudet till att gälla bland annat uteserveringar, busskurer och lekplatser. En undersökning som Folkhälsomyndigheten gjort visar att de flesta, nästan åtta av tio svenskar, i dag är positiva till förbudet.

Eskilstunakrögaren Chian Alkoyun delar bilden. Han tycker att gästerna vande sig snabbt, även om det fortfarande finns folk som inte gillar rökförbudet.
– Det är en del som tycker att krogarna borde få bestämma själva hur de vill göra med rökning. Men det är ju en god sak i slutändan.

På hans krogar, O’Learys och Royal Oak, blev uteserveringarna rökfria redan i april förra året. De första månaderna, innan lagen trädde i kraft, var stökigare, säger Chian Alkoyun.
– Då var det vårt val och det hade gästerna åsikter om. Men när det väl fanns en lag, tydliga direktiv, att luta sig mot så var det lättare.

Under året som gått sedan dess har det knappt varit några problem med gäster som inte respekterar reglerna, säger han.
– Vi har haft max ett par incidenter under året, någon turist och någon stök-pelle.

Men Chian Alkoyun säger att det finns andra saker som är problematiska med förbudet. Till exempel risken när gäster tvingas lämna sina glas obevakade när de går ut för att röka.
– Det gillar vi inte alls. Det blir att vår personal försöker hålla lite koll i stället.

Det handlar också om hur fimparna hanteras. Redan för ett år sedan efterfrågade han och andra krögare i Eskilstuna engagemang från kommunen i frågan.
– Gatan där vi ligger är en stor restauranggata, en bra dag kan det vara 3 000 personer här. Men inte en askkopp har kommunen ställt ut, utan det är våra produkter som står där. Det är vår personal som får ta in, tömma och göra rent varje dag, säger Chian Alkoyun.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här