Nyheter RÖKFÖRBUD

”Det krävs mer information”

Astma- och allergiförbundet har länge kämpat för rökfria uteserveringar, och är glada över att det blir verklighet. Men förbundet varnar: För att förbudet ska lyckas krävs information, och det snabbt.

Publicerad 17 maj 2019
Marie-Louise Luther
Marie-Louise Luther. Foto: Jens Sølvberg

– Vi är naturligtvis jätteglada att det här till slut genomförs. Men vi är också bekymrade. Om det ska lyckas måste både allmänheten och restaurangerna informeras om varför den här lagen införs, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

Vad skulle ni vilja se för information?
– Det skulle behövas en informationskampanj som förklarar bakgrunden till lagen och fördelarna med att det blir rökfritt. Risken är att man inte får efterlevnad av lagen om man inte gör en satsning på information gentemot allmänheten och de berörda aktörerna. Problemet är att Folkhälsomyndigheten, som har det på sitt bord, inte har fått några pengar att genomföra en sådan kampanj. Och nu börjar det bli kort om tid.

Vilka är de största fördelarna med det nya rökförbudet, som du ser det?
– Det handlar ju dels om tillgänglighet, att göra det möjligt för fler att vistas på uteserveringarna. Dels är det ju en arbetsmiljöfråga för alla som arbetar på restaurang. Det gäller ju personalens hälsa. Sedan är det också viktigt att skydda barn och unga från passiv rökning.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här