Det är bra att uppmärksamma riskerna med att belasta händerna för mycket, tycker massören Eva Gademan. Själv har hon tvingats sluta ge behandlingar.

Eva Gademan har jobbat som massör i 18 år. Under ett arbetspass på spa-hotellet Yasuragi har hon kunnat ha åtta bokningar på vardera 50 minuter. Hennes specialitet är shiatsu, en japansk massage där akupressurpunkter bearbetas.
– Man använder sin kroppstyngd, arbetar mycket med tummarna men även handflator och armbågar.
Hon har stortrivts med sitt arbete, men har varit sjukskriven sex månader.
– Jag har värk i fingrarna, är opererad för triggertumme och har inpinchment, en inklämning av nerver och senor i axeln. Jag har också fått artros av förslitning.
Hon gör sjukgymnastik, medicinsk yoga och går till kiropraktor. När hon inte jobbar minskar värken, men försvinner inte. Det är också svårt att använda händerna som tidigare.
– Det är svårt att ta tag i saker. I somras kunde jag inte simma och det gjorde för ont att rensa ogräs.
Hade hon blivit kallad på medicinsk kontroll skulle kanske både hon själv och arbetsgivaren uppmärksammats mer på riskerna, tror hon.
– Det låter som en väldigt bra idé.
Man är nästan van att ha ont.
Eva har jobbat med kroppen i hela sitt liv.
– Man är nästan van att ha ont. Jag har kämpat på och ätit en hel del antiinflammatoriskt. Jag vet ju att jag inte är en vältränad 25-åring, men en del kan få skador tidigt. När man är yngre tänker man kanske inte på följderna på sikt.
Nu arbetstränar Eva några timmar i veckan. Hon är placerad på badavdelningen, men får undvika vanliga tunga sysslor som att fylla på tvål, shampo och ta hand om blöta handdukar.
Helst skulle hon vilja arbeta i receptionen eller butiken.
– Jag känner ju till min arbetsplats så väl och skulle kunna ge jättefin service. Det har varit svårt, men jag har accepterat att jag aldrig mer kommer kunna ge en behandling.