Nyheter HÄLSA

Nya hälsoregler ska motverka utslitna händer

Har du ett arbete där händerna utsätts för stora påfrestningar? I framtiden kan du erbjudas medicinsk kontroll. Detta är en av nyheterna när Arbetsmiljöverket gör om sin föreskrift om medicinska kontroller i arbetslivet.

Publicerad 25 oktober 2019
Nya hälsoregler ska motverka utslitna händer
Yrkesgrupper med arbete som klassas som handintensivt kan komma att ­erbjudas medicinska kontroller. Foto: Chinnapong/Istockphoto

Städare, diskare, kockar, servitörer och massörer har alla arbeten där händerna utsätts för påfrestningar. Om arbetet klassas som handintensivt kan dessa grupper komma att erbjudas medicinska kontroller. Handintensivt arbete är arbete med snabba, ihållande handledsrörelser där händerna vinklas mot sitt ytterläge, i kombination med kraft, under minst fyra timmar.

Bakgrunden till att det ska införas kontroller är forskning som visat koppling mellan sådant arbete och belastningsskador. Bland annat har Arbets- och miljömedicin Syd pekat på hög risk för hotellstädare.

Viktoria Melin, ombudsman vid Hotell- och restaurangfacket avdelning Stockholm-Gotland, välkomnar beslutet.
– Baristor, massörer, kockar och servitörer kan få ont. Men framför allt är väldigt många av mina rehabärenden hotellstäderskor med trasiga axlar och händer som säger att de har blivit sjuka av tunga moment som bäddning.

Genom att införa kontrollerna vill man rätta till obalansen mellan könen, säger Kersti Lorén, ergonom på Arbetsmiljöverket.
– De flesta medicinska kontroller som gjorts hittills riktar sig till traditionellt manliga yrken. Vi ser att kvinnor drabbas av dessa besvär mer än dubbelt så ofta som män.

Om man jobbar intensivt med händerna får man ofta besvär även högre upp.Kersti Lorén, ergonom på Arbetsmiljöverket

De medicinska kontrollerna ska göras av legitimerad läkare, fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. Undersökningarna gäller besvär och sjukdomar i hand, armbåge, axlar, skuldra och nacke som kan ha samband med arbetet.
– Om man jobbar intensivt med händerna får man ofta besvär även högre upp, säger Kersti Lorén.

Tre riskgrupper

De här grupperna inom hotell- och restaurangbranschen har hög andel besvär i hand och handled, till följd av korta upprepade arbetsmoment:

  1. Hotellstädare
  2. Restaurangpersonal
  3. Kockar

Några andra yrken som också drabbas är handpaketerare, byggnadsarbetare, försäljare av dagligvaror, maskinoperatörer och de som håller på med monteringsarbete.
Källa: Arbetsorsakade besvär, 2016, Arbetsmiljöverket

Den som undersökts ska få sitt resultat, råd om vad som kan lindra besvären och vid behov rehabilitering och anpassade arbetsuppgifter. Arbetsgivaren ska få återkoppling på gruppnivå och på individnivå, om den som undersökts tillåter det.
Syftet med kontrollerna är att förbättra arbetsmiljön och minimera riskerna.
– Det vi vill se är inte fler kontroller, utan att fler arbetsgivare ska jobba med sina risker, säger Kersti Lorén.

Ny definition av nattarbete

I föreskriften AFS 2019:3 finns det även en annan förändring. Definitionen av nattarbete har anpassats till EU-direktivet och arbetstidslagen. Nu räcker det att 33 procent av arbetstiden ligger mellan klockan 22 och 06 för att man ska ha rätt till medicinsk kontroll vid nattarbete. Tidigare var kravet 38 procent.

 Föreskriften AFS 2019:3 träder i kraft den 1 november 2019 och de första kontrollerna ska göras hösten 2021.
– Vi måste ge arbetsgivarna tid att bedöma arbetet och riskerna. De som ska utföra kontrollerna ska också hinna läsa in sig.
Kontrollerna ska göras vart tredje år.
– Men om man som arbetstagare berättar att man har besvär ska arbetsgivaren inom en månad se till att det görs en undersökning.

 Det är frivilligt att gå på kontroll. Skulle någon visa sig ta skada av arbetet innebär det inte att de förbjuds att jobba med sådana sysslor, som det gör vid vissa allergier.

Nyheter TÄVLING

Paulina blev Årets sommarjobbare

Det var som väntat färre nominerade till Årets sommarjobbare 2020, men tre värdiga pristagare kunde ändå utses. En av dem är Paulina Sandberg på Tallhöjden hotell och restaurang i Simlångsdalen.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Paulina blev Årets sommarjobbare
Paulina Sandberg sommarjobbade på Tallhöjden hotell och restaurang. Foto: Tallhojden.se, Privat
Paulina Sandberg. Foto: Privat

Priset Årets sommarjobbare är till för att lyfta fram unga inom hotell- och restaurangbranschen. Det var av naturliga skäl färre nominerade i år. Men initiativtagaren Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor, säger att de som trots allt fick sommarjobb i år har fått göra en stor insats.

En av dem är Paulina Sandberg, 17 år, som vann i kategorin hotell. Paulina arbetade på Tallhöjden hotell och restaurang.
– Jag städade stugor och rum, stod i disken och serverade. Det var väldigt varierande och jättekul att lära sig.
Paulina går samhällsprogrammet på gymnasiet och fortsätter att arbeta helger på hotellet. Hon skulle kunna tänka sig att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen även i framtiden.
– Det är en möjlighet. I så fall skulle jag helst arbeta med servering, eftersom jag tycker att det är kul att prata med gästerna.

Hon visste inte att hennes chef nominerat henne förrän hon fick priset.
– Jag blev jätteglad. Jag fick höra att det var för att jag jobbat mycket och varit social med gästerna. Det var kul att höra.

Amanda Nordenby, Katrinelunds gästgiveri och sjökrog, fick priset i kategorin restaurang och Gabriella Fröslev, Hotell Gässlingen, i kategorin kök.
De tre vinnarna får varsitt stipendium för en två veckor lång kurs på Swiss Education Center.

Nyheter stipendium

Facklig feminism får resurser

För tredje gången ska LO dela ut ett stipendium för facklig feminism. Summan, 50 000 kronor, ska användas för att lyfta viktiga jämställdhetsfrågor ute på arbetsplatserna.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Facklig feminism får resurser
För tredje året utlyser LO ett fackligt feministiskt stipendium. Foto: Colourbox

Efter det fackliga metoo-uppropet föddes idén till ett feministiskt stipendium för att stötta initiativ för att öka jämställdheten ute på LO-medlemmars arbetsplatser. 2021 kommer stipendiet att delas ut för tredje gången.

– Det är inget pris man får för något man redan gjort. Det här är ett stöd för personer som vill göra till exempel en studie, en utbildning eller dylikt, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Joa Bergold. Foto: LO

I år fick Musikerförbundet stipendiet för att studera kvinnliga dansbandsmusikers villkor. Året dessförinnan delades stipendiet mellan Seko Sjöfolk och ett kvinnligt nätverk inom Elektrikerna, Byggnads och Målarna.

– LO-förbunden är lika till sin struktur, men har olika utmaningar. Genom det här stipendiet vill vi belysa hur det ser ut på LO-medlemmarnas arbetsplatser, säger Joa Bergold.

Hon uppmanar den som tidigare sökt att göra det igen.
– Att man inte fick pengar då var inte för att ansökan var dålig. Det har varit väldigt många bra initiativ.

Sista ansökningsdag är den 15 januari. Här kan du läsa mer om hur du söker.

Nyheter arbetsmiljö

Tungt arbete för branschens anställda

Många hotell- och restauranganställda upplever sitt arbete som både fysiskt uttröttande och psykiskt ansträngande. Samtidigt är det bara ett fåtal som har tillgång till företagshälsovård. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste undersökning.

Publicerad 25 november 2020 Kommentera
Tungt arbete för branschens anställda
Hotell- och restaurangpersonal tillhör de grupper som upplever sitt arbete som mest ansträngande, både fysiskt och psykiskt. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos

Det är en dyster bild av arbetsmiljön i hotell- och restaurangbranschen som framträder i Arbetsmiljöverkets rapport över 2019.

I undersökningen, som omfattar cirka 7 000 personer, säger mer än var femte branschanställd att de upplever sitt jobb som psykiskt påfrestande. Fyra av tio upplever att arbetet är kroppsligt ansträngande, och i flera yrkesgrupper säger åtta av tio att de är kroppsligt uttröttade minst en dag i veckan på grund av arbetet. Det gäller bland annat snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden samt städare.

Rapporten visar också att det är si och så med det systematiska arbetsmiljöarbetet i branschen. Ungefär var fjärde hotell- och restauranganställd säger att det bedrivs på deras arbetsplatser. Det kan jämföras med nio av tio på arbetsplatser som arbetar med el, gas, värme eller kyla.

I samma bransch säger nio av tio anställda att de har tillgång till företagshälsovård. Det kan jämföras med två av tio inom hotell- och restaurangbranschen, som därmed tar jumboplatsen på listan.

Och av de branschanställda som faktiskt har tillgång till företagshälsovård är det bara tre procent som har haft besök eller fått sin arbetssituation bedömd av företagshälsovården.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här