Nyheter HÄLSA

Svårt bedöma risker för händer

Arbetsgivare måste ordna medicinska kontroller för anställda med handintensivt arbete. Men många undrar vad det egentligen är. Forskaren Peter Palm ska ta fram en checklista och en metod för att mäta muskelbelastning.

Publicerad 26 augusti 2020
Svårt bedöma risker för händer
Städning är ett av de arbeten som ofta ger för hög belastning av händerna. Foto: Mostphotos

Förra året kom nya regler om att de som har arbete som sliter mycket på händerna ska få gå på medicinsk kontroll. Kontrollerna ska börja göras hösten 2021. Många har undrat vad som gäller, berättar Peter Palm, ergonom vid enheten för Arbets- och miljömedicin i Uppsala.
– Det kommer många frågor från arbetsgivare om vad handintensivt arbete egentligen är. Ergonomer och företagshälsovård undrar när de ska säga att ett arbete innebär en risk.

Detta ska nu Peter Palm och hans kollegor försöka klargöra, i ett forskningsprojekt som fått 2,9 miljoner kronor av AFA Försäkring.
– Vi ska ta fram en checklista som arbetsgivare och skyddsombud själva ska kunna använda för att hitta och bedöma risker.

Peter Palm, ergonom.

Forskarna ska även översätta ett amerikanskt instrument för riskbedömning, som kan användas när man vill bedöma risken i arbete som består av flera moment. En del av arbetet kanske inte är skadlig i sig, men blir det tillsammans med andra uppgifter.

De kommer också att utveckla en metod för att mäta armbelastning.
– Vi ska mäta muskelaktiviteten i underarmen, som styr handen, vilket kan vara till hjälp vid riskbedömningar.

Tanken är det ska gå att ge rekommendationer för hur länge man kan göra en viss arbetsuppgift, till exempel ”högst två timmar om dagen”.
– Det är många rörelser som vi redan vet är skadliga, till exempel att utföra upprepade rörelser med hög kraft. Men vi vet inte i dag var gränsen går.

Vilka drabbas?

  • Den vanligaste patientgruppen när det gäller handskador är de som arbetar med vibrerande handverktyg.
  • Andra stora grupper är de som arbetar i storkök och med städning.

Vilka råd kan ni ge redan nu till arbetsplatser där man använder händerna mycket?
– Det viktigaste är att begränsa tiden. Organisera arbetet så att det går att variera sig. Försök att undvika att arbeta med handlederna kraftigt vinklade. Arbetsredskapen behöver ha bra grepp så att man inte måste ta i så hårt.

Medicinska kontroller är bara en del i det förebyggande arbetet, betonar Peter Palm.
– Arbetsgivaren ska se till att riskbedöma och vidta åtgärder för att minska risker vid handintensivt arbete. Om det trots detta kvarstår en risk ska de ordna med medicinska kontroller.

Forskningsprojektet ska pågå under två år. Peter Palm räknar med att delar av resultatet kommer att presenteras löpande.

Arbets- och miljömedicin ligger vid Uppsala universitet och är en del av Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 

Nyheter TÄVLING

Paulina blev Årets sommarjobbare

Det var som väntat färre nominerade till Årets sommarjobbare 2020, men tre värdiga pristagare kunde ändå utses. En av dem är Paulina Sandberg på Tallhöjden hotell och restaurang i Simlångsdalen.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Paulina blev Årets sommarjobbare
Paulina Sandberg sommarjobbade på Tallhöjden hotell och restaurang. Foto: Tallhojden.se, Privat
Paulina Sandberg. Foto: Privat

Priset Årets sommarjobbare är till för att lyfta fram unga inom hotell- och restaurangbranschen. Det var av naturliga skäl färre nominerade i år. Men initiativtagaren Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor, säger att de som trots allt fick sommarjobb i år har fått göra en stor insats.

En av dem är Paulina Sandberg, 17 år, som vann i kategorin hotell. Paulina arbetade på Tallhöjden hotell och restaurang.
– Jag städade stugor och rum, stod i disken och serverade. Det var väldigt varierande och jättekul att lära sig.
Paulina går samhällsprogrammet på gymnasiet och fortsätter att arbeta helger på hotellet. Hon skulle kunna tänka sig att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen även i framtiden.
– Det är en möjlighet. I så fall skulle jag helst arbeta med servering, eftersom jag tycker att det är kul att prata med gästerna.

Hon visste inte att hennes chef nominerat henne förrän hon fick priset.
– Jag blev jätteglad. Jag fick höra att det var för att jag jobbat mycket och varit social med gästerna. Det var kul att höra.

Amanda Nordenby, Katrinelunds gästgiveri och sjökrog, fick priset i kategorin restaurang och Gabriella Fröslev, Hotell Gässlingen, i kategorin kök.
De tre vinnarna får varsitt stipendium för en två veckor lång kurs på Swiss Education Center.

Nyheter stipendium

Facklig feminism får resurser

För tredje gången ska LO dela ut ett stipendium för facklig feminism. Summan, 50 000 kronor, ska användas för att lyfta viktiga jämställdhetsfrågor ute på arbetsplatserna.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Facklig feminism får resurser
För tredje året utlyser LO ett fackligt feministiskt stipendium. Foto: Colourbox

Efter det fackliga metoo-uppropet föddes idén till ett feministiskt stipendium för att stötta initiativ för att öka jämställdheten ute på LO-medlemmars arbetsplatser. 2021 kommer stipendiet att delas ut för tredje gången.

– Det är inget pris man får för något man redan gjort. Det här är ett stöd för personer som vill göra till exempel en studie, en utbildning eller dylikt, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Joa Bergold. Foto: LO

I år fick Musikerförbundet stipendiet för att studera kvinnliga dansbandsmusikers villkor. Året dessförinnan delades stipendiet mellan Seko Sjöfolk och ett kvinnligt nätverk inom Elektrikerna, Byggnads och Målarna.

– LO-förbunden är lika till sin struktur, men har olika utmaningar. Genom det här stipendiet vill vi belysa hur det ser ut på LO-medlemmarnas arbetsplatser, säger Joa Bergold.

Hon uppmanar den som tidigare sökt att göra det igen.
– Att man inte fick pengar då var inte för att ansökan var dålig. Det har varit väldigt många bra initiativ.

Sista ansökningsdag är den 15 januari. Här kan du läsa mer om hur du söker.

Nyheter arbetsmiljö

Tungt arbete för branschens anställda

Många hotell- och restauranganställda upplever sitt arbete som både fysiskt uttröttande och psykiskt ansträngande. Samtidigt är det bara ett fåtal som har tillgång till företagshälsovård. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste undersökning.

Publicerad 25 november 2020 Kommentera
Tungt arbete för branschens anställda
Hotell- och restaurangpersonal tillhör de grupper som upplever sitt arbete som mest ansträngande, både fysiskt och psykiskt. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos

Det är en dyster bild av arbetsmiljön i hotell- och restaurangbranschen som framträder i Arbetsmiljöverkets rapport över 2019.

I undersökningen, som omfattar cirka 7 000 personer, säger mer än var femte branschanställd att de upplever sitt jobb som psykiskt påfrestande. Fyra av tio upplever att arbetet är kroppsligt ansträngande, och i flera yrkesgrupper säger åtta av tio att de är kroppsligt uttröttade minst en dag i veckan på grund av arbetet. Det gäller bland annat snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden samt städare.

Rapporten visar också att det är si och så med det systematiska arbetsmiljöarbetet i branschen. Ungefär var fjärde hotell- och restauranganställd säger att det bedrivs på deras arbetsplatser. Det kan jämföras med nio av tio på arbetsplatser som arbetar med el, gas, värme eller kyla.

I samma bransch säger nio av tio anställda att de har tillgång till företagshälsovård. Det kan jämföras med två av tio inom hotell- och restaurangbranschen, som därmed tar jumboplatsen på listan.

Och av de branschanställda som faktiskt har tillgång till företagshälsovård är det bara tre procent som har haft besök eller fått sin arbetssituation bedömd av företagshälsovården.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här