Arbetsgivare måste ordna medicinska kontroller för anställda med handintensivt arbete. Men många undrar vad det egentligen är. Forskaren Peter Palm ska ta fram en checklista och en metod för att mäta muskelbelastning.
Förra året kom nya regler om att de som har arbete som sliter mycket på händerna ska få gå på medicinsk kontroll. Kontrollerna ska börja göras hösten 2021. Många har undrat vad som gäller, berättar Peter Palm, ergonom vid enheten för Arbets- och miljömedicin i Uppsala.
– Det kommer många frågor från arbetsgivare om vad handintensivt arbete egentligen är. Ergonomer och företagshälsovård undrar när de ska säga att ett arbete innebär en risk.
Detta ska nu Peter Palm och hans kollegor försöka klargöra, i ett forskningsprojekt som fått 2,9 miljoner kronor av AFA Försäkring.
– Vi ska ta fram en checklista som arbetsgivare och skyddsombud själva ska kunna använda för att hitta och bedöma risker.
Forskarna ska även översätta ett amerikanskt instrument för riskbedömning, som kan användas när man vill bedöma risken i arbete som består av flera moment. En del av arbetet kanske inte är skadlig i sig, men blir det tillsammans med andra uppgifter.
De kommer också att utveckla en metod för att mäta armbelastning.
– Vi ska mäta muskelaktiviteten i underarmen, som styr handen, vilket kan vara till hjälp vid riskbedömningar.
Tanken är det ska gå att ge rekommendationer för hur länge man kan göra en viss arbetsuppgift, till exempel ”högst två timmar om dagen”.
– Det är många rörelser som vi redan vet är skadliga, till exempel att utföra upprepade rörelser med hög kraft. Men vi vet inte i dag var gränsen går.
Vilka drabbas?
- Den vanligaste patientgruppen när det gäller handskador är de som arbetar med vibrerande handverktyg.
- Andra stora grupper är de som arbetar i storkök och med städning.
Vilka råd kan ni ge redan nu till arbetsplatser där man använder händerna mycket?
– Det viktigaste är att begränsa tiden. Organisera arbetet så att det går att variera sig. Försök att undvika att arbeta med handlederna kraftigt vinklade. Arbetsredskapen behöver ha bra grepp så att man inte måste ta i så hårt.
Medicinska kontroller är bara en del i det förebyggande arbetet, betonar Peter Palm.
– Arbetsgivaren ska se till att riskbedöma och vidta åtgärder för att minska risker vid handintensivt arbete. Om det trots detta kvarstår en risk ska de ordna med medicinska kontroller.
Forskningsprojektet ska pågå under två år. Peter Palm räknar med att delar av resultatet kommer att presenteras löpande.
Arbets- och miljömedicin ligger vid Uppsala universitet och är en del av Akademiska sjukhuset i Uppsala.