Sjuknärvaron i branschen har varit hög det senaste året, trots pandemin. De främsta orsakerna är upplevd press och underbemanning, visar en enkät.
Av skiftjobbande hotell- och restauranganställda har ungefär hälften gått till jobbet trots att de känt sig sjuka. Det visar en enkät som företaget Quinyx gjort, där personal har fått svara på frågor om hur jobbsituationen varit det senaste året.
Underbemanning gör att många känner en press att ställa upp. Nästan tre av tio i branschen känner att de blir klandrade av chefen eller arbetsgivaren om de inte tar ett ledigt skift.
Undersökningen visar också att 75 procent av alla skiftarbetare i Sverige blir kontaktade av sin arbetsgivare på fritiden.
Mer än hälften upplever att de inte kan planera sin fritid. Det skapar stress, dålig arbetsmiljö och brist på återhämtning. Mer än 60 procent uppger att deras arbetssituation tvingat dem att ställa in sociala evenemang eller helgdagar det senaste året.