Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Löneskillnaderna minskar

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar, om än långsamt. Mest jämställda är lönerna för de yngsta och de äldsta på arbetsmarknaden, visar Medlingsinstitutets nya rapport.

Publicerad 20 juni 2012
inlinebild
John Ekberg, Medlingsinstitutet. Foto: Ester Sorri

Förra året tjänade en genomsnittlig heltidsanställd svensk kvinna 26 800 kronor i månaden, vilket är 85,9 procent av vad en genomsnittlig man tjänade. Sedan 2005 har glappet mellan män och kvinnor minskat med 2,2 procentenheter, visar Medlingsinstitutets nya rapport som presenterades i dag. I hotell- och restaurangbranschen har löneskillnaderna mellan könen länge varit små, men minskar även där. År 2010 tjänade till exempel en kvinnlig bartender, hovmästare eller servitris 95 procent av en manlig kollegas lön. Förra året tjänade hon 98 procent. Samma sak gäller hotellstädare, där glappet minskade med 2 procentenheter mellan 2010 och 2011.      

Gemensamt för de flesta yrkesgrupper är att det är de yngsta anställda, i åldersgruppen 18-24 år, som har de mest jämställda lönerna.
– För nya på arbetsmarknaden är skillnaden mellan män och kvinnor väldigt liten. Sedan ökar den fram till 45 år för att därefter minska igen. En förklaring till att den minskar i äldre åldrar är att fler kvinnor jobbar längre och att yrkessegregeringen mellan könen har minskat, säger John Ekberg som är statistikansvarig på Medlingsinstitutet.  

Medlingsinstitutet har även undersökt hur lönerna skiljer sig mellan kvinnor och män som precis tagit examen. Resultatet visar att män tjänar mer i de flesta fall, men att det till största delen beror på att män och kvinnor väljer olika yrken.
– Ser man enbart till lön så är löneskillnaden negativ för nyutexaminerade kvinnor i de flesta yrken, men när vi kontrollerar för yrke, ålder och län så minskar skillnaderna kraftigt. Det tyder på att yrkesvalet skiljer sig åt mellan kvinnor och män efter examen, säger John Ekberg.
 
Hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet är en av de undersökta utbildningarna. Här tjänade de nyutexaminerade kvinnorna nästan 4 procent mindre än männen vid första anblicken. När hänsyn tas till val av yrke, ålder och län minskar skillnaden till 2 procent.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här