Nyheter

Lönerna ännu inte uppe på bordet

Förhandlingarna mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita har kommit i gång och är inne i ett intensivt skede. Men ännu finns inga konkreta resultat.

Publicerad 7 april 2016
Malin Ackholt tycker att förhandlingarna med Visita sker i gott klimat.
Malin Ackholt.

Den sista april är det deadline för kollektivavtalsförhandlingarna mellan HRF och Visita. Fackets förhandlare och företrädare för Visita har nu täta träffar och betar av parternas yrkanden, punkt för punkt. Men än har man inte diskuterat de känsligaste ämnena: löner och anställningsformer.

– Dem kommer vi in på längre fram, när vi är klara med allt annat. Just nu jobbar vi med frågorna som berör ordning och reda, som att det ska vara möjligt att kombinera arbete och fritid, säger Malin Ackholt, HRF:s avtalssekreterare.

När avtalskraven utväxlades den 9 mars var tonen mellan parterna ganska hård. Visitas vd Eva Östling sade bland annat att HRF:s krav på 745 kronor var ”orimligt”. HRF:s ordförande Therese Guovelin var å sin sida ”oerhört bekymrad” över att Visita inte kommit med några egentliga krav. Men nu är tonen en annan.
– Vi har ett gott klimat och konstruktiva diskussioner. Men Visita står fast vi det de förde fram från första början, vilket inte var någonting, säger Malin Ackholt.

I början av april gick LO och Svenskt Näringsliv ut med en rekommendation om att alla ska följa industrins ”märke” på 2,2 procent eller handelsavtalets 590 kronor. Hur det påverkar HRF och Visitas förhandlingar är oklart. Visita har dock tidigare sagt att man inte kommer att gå med på löneökningar över industrins.
– Jag tror att det är för tidigt att säga vad som kommer ut av detta, eller vad det får för betydelse för oss, säger Malin Ackholt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här